Tänane ETV "Foorum" keskendus peamiselt sisekaitseakadeemia Narva kolimise teemadele. Saates oli siseminister Andres Anvelt (SDE), justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL), Hanno Pevkur Reformierakonnast, Martin Helme EKRE-st, maaeluminister Tarmo Tamm (Keskerakond) ja Külliki Kübarsepp (Vabaerakond).

Kübarsepa sõnul on Vabaerakond sisekaitseakadeemia Narva kolimise asjus skeptiline ning tahetakse saada vastuseid küsimustele: missugune saab olema õppekvaliteedi tulemus, kust saadakse kolimiseks ja ülalpidamiseks raha ning missugune on kolimise religionaalpoliitiline mõju. Vastavateemaline arupärimine on esitatud ka riigikontrollile. Helme on veendumusel, et sisekaitseakadeemia Narvas hakkab pikemas plaanis õõnestama Eesti sisejulgeolekut.

"Narvakad ei mõtle sisekaitseakadeemia peale kui päikesest, mis hakkab Tallinna poolt tõusma," märkis Anvelt. Siiski tõi Anvelt välja sisekaitseakadeemia Narva kolimise regionaalpoliitilise kasu, kuid toonitas, et see ei saa toimuda siseturvalisuse ning õpetajate ja õppetöö kvaliteedi arvelt. Lisaks kordas siseminister, et kolimisele kuluv 35 miljonit ei teki riigieelarvesse iseenesest ning see tuleb millegi arvelt võtta. "Märtsikuus on asjad selged, enam spekulatsioone sel teemal ei tule," kinnitas Anvelt.

Maaeluminister Tarmo Tamm tuletas meelde, et uus valitsus ei rapsi otsuseid tehes ning lisas, et tegelikult on plaan suurem: Tallinnast tahetakse välja viia 25 asutust.

Urmas Reinsalu tõi välja, et näiteks integratsiooni ja migratsiooni sihtasutus võiks paikneda Narvas. Sisekaitseakadeemia Narvas oleks oluline kohaloleku ja kehtestamise sõnumi edastamisel. "Kooli kohalolek sisejulgeolekuvaldkonnas on väga tugev signaal, et Eesti Vabariik tahab seal olla kohal ja ennast kehtestada. Kas riik soovib ennast kehtestada või oleme jõuetud?" sõnas Reinsalu.

Loe lähemalt otseblogist!