Teemat analüüsisid siseminister Andres Anvelt (SDE), riigikogu teine aseesimees ja endine siseminister Hanno Pevkur (Reformierakond), Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) peadirektor Taimar Peterkop, endine majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler ja ettevõtja, e-riigi asjatundja Taavi Kotka, Tallinna tehnikaülikooli võrgutarkvara professor Tanel Tammet ja tehnoloogiaajakirjanik Henrik Roonemaa.

Pevkur märkis, et ID-kaardi tootja Gemalto teadis kiibi rünnatavusest juba jaanuaris, kuid meile jäeti kas tahtlikult ütlemata või unustati öelda. Pevkuri sõnul tuleks tootjale selge sõnum anda ja kutsuda appi rahvusvahelised advokaadibürood.

Anvelt kinnitas, et kahjude hindamine toimub paralleelselt kahjude vähendamisega. "Selge on see, et riik pöörab oma kahjunõude õiges suunas ja hakkab seda tootma. Juristid teevad oma tööd. Kindlasti ettevõte oleks pidanud teavitama oma partnereid ehk PPAd. Ta oleks pidanud teavitama turvariskist või uuendusest, mida peaks peale panema," rääkis siseminister ja lisas, et Eesti riigi jõuline käitumine on lepingupartneri murelikult teinud ning koostöö on muutunud mittesõbralikuks.

Kotka tõdes, et Eesti juhtumist saab õpikunäide. Ükski ühiskond ei sõltu sel määral tehnoloogiast ja see, mismoodi seda kommunikeeritakse ja mismoodi reageeritakse toimunule, saab oleme näiteks kogu maailmale.

Tammet rõhutas, et tuleb endale väga täpselt selgeks teha, millest probleem seisnes, kuna muidu on keeruline suurkorporatsiooni kohtus võita.

Roonemaa avaldas lootust, et kellelgi ei jäänud käesoleva aasta jaanuaris märkamata kiri, kus siiski anti märku, et ID-kaardi kiibis on avastatud turvarisk.

Inimestele, kes soovivad oma ID-kaardi sertifikaate uuendada, ütles Peterkop, et praegu pole viimastel öödel järjekorda olnud ja hommikul alates kella 7.50st tekib järjekord. Ta palus veel kannatust, kuid probleem peaks saama lähipäevil lahenduse.

Anvelt lisas, et suuremad järjekorrad PPA kontorites on läbi ja tasub tulla kaarti uuendama. "Mina olen mobiil-ID omanik ja lähen siis uuendama, kui järjekorrad on lühemad, ja viin ka oma ema ID-kaarti uuendama."

Saates kõlanud olulisemaid mõtteid loe Delfi blogist!