Pensionifondid on sarnaselt globaalsele turgude kukkumisele sattunud viimase nädala jooksul suurde langusesse, mille lõppu ei oska praegu keegi ennustada, vahendab ERR Uudised "Aktuaalset kaamerat".

"Seda ei oska keegi meist kahjuks ennustada, aga kindlasti pensionitesse inveseerimise puhul peaks vaatamata pikaajalisemat perioodi, kui seda on üks nädal või kuu. Näiteks võrreldes aasta alguse jaanuari seisuga on pensionifondide maht hoopis kasvanud ligi 3 protsendi võrra," rääkis Eesti Väärtpaberikeskuse tegevjuht Julia Segerkrantz.

Ajalooliselt kõige suurema kukkumise tegid pensionifondid läbi majandussurutise ajal, kui 2008. aasta sügisel vähenes pensionivarade kogumaht koguni 115 miljoni euro võrra. Täna on fondivalitsejad hakanud pensioniraha paigutama märksa riskivabamalt. Lisaks ei tohi augustist kehtima hakanud seadusemuudatuse järgi konservatiivsed pensionifondid riskantsematesse võlakirjadesse enam investeerida.

Kui maailma aktsiaturgude indeksid on paari nädalaga kukkunud 13-14 protsenti, siis kogumispensioni indeks vaid 2,24 protsenti. Kuigi pensionifondide tootlused on täna peale konservatiivsete kõik miinuses, soovitavad fondivalitsejad nende vahetamisega mitte kiirustada, sest aastane tootlus on peaaegu kõikidel fondidel postiiivne.