Laheküljel "Tartumaa noorsoopolitseinikud" saavad lapsed ja noored küsida abi ning lahendada politseinike abiga oma probleeme.

Millised on levinumad probleemid, millega noored teie poole pöörduvad?

Peamised on kooli ja koduga seotud mured. Koolielu mõjutab tugevalt kodust elu ja ka vastupidi. Noore jaoks tundub see teinekord suletud nõiaringina, kus keereldes muudavad nad oma suhted tavaliselt veelgi keerulisemaks ning võivad päästerõngana abi hakata otsima meelemürkidest.

Ka ei ole harvad juhused, kus noored probleemiderägastiku tõttu kodust ära jooksevad ja selle tagajärjel politsei huviorbiiti satuvad. Noorsoopolitseinikud teevad koostööd lastekaitse spetsialistide, kooli sotsiaalpedagoogide, Tartu Laste Turvakoduga ning Lõuna prefektuuri lastekaitse talitusega.

Kui suur hulk noori on teiega oma mures ühendust võtnud? 

Facebooki kaudu pöördumiste puhul ei saa täna veel rääkida suurest hulgast noortest, kuid pöördumiste arv on siiski arvestatav, millest tulenevalt tekkis ka mõte oma Facebooki lehe loomiseks. Oleme aru saanud, et oma muredest on noortel teinekord oluliselt lihtsam rääkida just interneti vahendusel. Tänu sotsiaalmeedias saavutatud usaldussuhetele saame me oma tööd ka tänavatel tõhustada. Meie soov on olla nähtavad ja noorte jaoks olemas ning ennetada õigusrikkumiste toimepanemist.

Kas noorte anonüümsus on tagatud?

Julgustame kõiki noori meiega ühendust võtma, oleme diskreetsed ning kaitseme kõigi huve, kes meie poole pöörduvad. Anname noorele teada, kas ja kuidas me saame neid aidata, valikud teeb noor ise. 

Hea on tõdeda, et tänapäeva noored on teadlikud, mida tähendab perevägivald ja koolikiusamine. Paljud noored julgevad anda meile teada juhtumitest, kui neid endid või siis lähedasi on väärkoheldud.

Kas ühendust võtavad ka lapse pärast muretsevad lapsevanemad?

Senimaani on lapsevanemad meiega kontakti otsinud valdavalt telefonitsi. Meilt otsitakse tuge ja nõu, kuidas tulla toime probleemse lapsega. Küsitakse, kuidas käituda, kui laps koolis ei käi, tarvitab alkoholi või pruugib tubakatooteid ja/või narkootikume. samuti siis, kui lapsel on konflikte koolikaaslastega jne. 

On ka lapsevanemaid, kes tulevad meiega prefektuuri silmast-silma vestlema ning otsivad meilt abi. Nii saame aidata lapsevanemat ning suunata teda vajadusel abi saama ka teistest asutustest.

Kas mured, millega noorsoopolitseinike poole pöördutakse, on viimastel aastatel muutunud? Mis on hetkel kõige teravamad mured?

Ei saa väita, et koolikiusamine, millega noorsoopolitseinikud üha enam kokku puutuvad, on muutunud suuremaks probleemiks. Pigemini võib öelda, et lapsed ja vanemad järjest teadlikumad oma õigustest ning nad julgevad probleemide ilmnemisel politsei poole pöörduda.

Uuel aastal soovime pöörata senisest suuremat tähelepanu narkoteemale – nii ennetusele kui ka avastamisele.

Küsimustele vastasid Tartu noorsoopolitseinikud Sirly Näkk, Greten Sööl, Kai Alakivi ja Kirsika Jõks.

Tartumaa noorsoopolitseinike Facebook'i lehel toimetavad reaalsed politseinikud, kes päevast päeva noortega tegelevad, sealhulgas ka erinevaid noorte süütegusid menetlevad. Oma kontole ootavad noorsoopolitseinikud lisaks tavapärastele küsimustele ka vihjeid, mille pinnalt tööd tulemuslikumaks teha ja murekohti lahendada. Küsimusi, millega lapsed oma nime-näoga politseisse muidu ei pöörduks.