"Miks ei võiks näiteks järgmisel Arstide liidu kokkusaamisel võtta vastu otsuse, et aasta pärast võiksid kõik tohtrid ennast tervislikku vormi viia? Eesmärk - meil pole enam ühtki ülekaalulist arsti. Järgmine samm võiks olla tohtrite rõhutatud kaasalöömised rahvaspordiüritustel," rääkis Ilves Eesti meeste tervise teemalisel arutelul tervishoiumuuseumis.

Sellega näitaksid arstid isiklikku eeskuju, see oleks seda tarvilikum, et palja keelamisega pole Ilvese sõnul iial midagi saavutatud.

"Eeskujud peavad olema lähedal ja omased, seepärast vajame neid palju enam kui seda suudab pakkuda mõni üksik staar või entusiast," ütles Evelin Ilves, kelle sõnul arstid kui oma patsientide ja kogukonna arvamusliidrid võiksid ise võtta initsiatiivi ning lisaks haiguste ravile tegeleda tõsisemalt nende ennetamisega, mille üheks osaks oleks isikliku eeskujuga patsientide käitumisharjumuste muutmine.

Arutelul tõusis esile alkohol kui üks peamisi vigastussurmade, aga üha sagedamini ka surma toovate haiguste põhjustaja. Näiteks ainuüksi Põhja-Eesti regionaalhaigla kulud alkoholiga seotud hädade raviks suurenesid 2008. aastal üheksa korda võrreldes 2000. aastaga. Alkoholist tingitud pankreatiitide ja maksatsirrooside juhtude arv on sama perioodi jooksul neljakordistunud.

Ilves rõhutas oma sõnavõtus ühiskonna üldiste väärtushinnangute mõju inimese igapäevakäitumisele ning alkoholi halvavat mõju tervisele. Ta märkis varjatud alkoholireklaami erilist ebaeetilisust, tuues näiteks lastele ja noortele suunatud telesaadetesse ning filmidesse peidetud alkoholiklipid, aga ka värvilised lahjad segujoogid, mille sihtgrupp jaguneb reklaamikampaaniate tonaalsuse järgi peamiselt teismeliste ja noorte naiste vahel.

Akadeemilise arutelu korraldasid Eesti tervisefond ja ajakiri Hippocrates.