Samuti ei või ta erinevalt Evelin Ilvesest kiidelda kopsaka, igakuise esindustasuga, mis on Eestis vabariigi presidendi ametihüve seaduse järgi 30% riigipea ametipalgast.

Läti riigipea proua käib haiglas tööl

Dace Seisuma töötab Riia, Stradinja haiglas endokrinoloogina, teenib endale ise igakuiselt palka ning liikleb isikliku autoga. “Tal ei ole isiklikku autojuhti. Proua Seisuma juhib ise autot,” täpustab Läti presidendi Andris Berzinši pressinõunik Liga Krapane.

“Proua Seisumal ei ole ühtki muud riigi poolt tasutavat hüve või soodustust. Eelmise aasta keskpaigas presidendiks saanud Andris Berzinš elab koos abikaasa ja pojaga isiklikus korteris Riias ja samuti väljapool pealinna, maal asuvas majas. Nad ei kasuta riiklikku presidendi residentsi Jurmalas,” lisab Krapane.

Tema sõnul küll riigipea perekonda valvatakse 24 tundi ööpäevas, aga see ei tähenda, et presidendi abikaasat saadaksid pidevalt ihukaitsjad. Krapane vabandab ja ütleb, et turvaküsimustest ta rohkem ei räägi.

Evelin Ilvesel on kallim auto kui presidendil

Evelin Ilves kasutab presidendi kantselei autoparki kuuluvat luksuslikku nelikveolist Audi A6 Allroadi – selle liisingmakse on ligikaudu 785,5 eurot -, teda saadavad ihukaitsjad, tal on erasekretär ning talle makstakse igakuist esindustasu, mis on moodustab riigipea ametipalgast 30%.

President Toomas Hendrik Ilvese palk on 5050,23 eurot, millele lisandub 20% esindustasu. Proua Ilves saab igakuiselt seega 1515 eurot.

Evelin Ilvese ametiauto on kallim kui riigipea Toomas Hendrik Ilvese käsutuses olev pikendatud kerega Audi A8. Märtsi lõpus saab riigipea uue Audi A8 L 3.0 TDI Quattro Tiptronicu. Presidendi kantselei rendib Toomas Hendrik Ilvesele auto neljaks aastaks, rendilepingu kogumaksumus on 10 960 eurot. Sellele lisandub käibemaks. Evelin Ilvese Audi pooldžiip maksab ühes aastas umbes 9426 eurot.

Presidendipaari kodu, Ärma talu ülalpidamiskulud olid eelmisel aastal 64 706 eurot ehk vanas rahas 1 012 649 krooni. 2010. aastal olid kulud 999 506 krooni, 2009. aastal 842 415 krooni, 2008. aastal 1 022 992 krooni. Suurimad olid kulud 2007. aastal - 1 109 278 krooni, kirjutab Õhtuleht.

Presidendi pere käsutuses on nende kodutalus ka kolm riigi palgal olevat inimest: koosseisuväline komandant-perenaine ja kaks koosseisuvälist hooldus-spetsialisti-aednikku.

Sots: proua peab olema kindlustatud kõige vajaminevaga

Eestis tegeleb õigusloomega, st seaduste muutmise ja täiendamisega, riigikogu. Sestap küsisin parlamendi liikmetelt, kas ja kuidas võiks Eesti ja Läti presidendi abikaasade hüvesid praegusi olusid arvestades reformida.

Sotsiaaldemokraadi, riigikogu sotsiaalkomisjoni liikme Heljo Pikhofi sõnul eeldab presidendi abikaasa rolli ootustekohane täitmine üldjuhul suurel määral loobumist oma varasemast tegevusest ning presidendi kõrval olemist nii visiitide kui ka vastuvõttude ajal. “Olles olnud tööturult eemal viis või isegi kümme aastat, on tööturule sisenemine äärmiselt raske, kui mitte võimatu. Eelneva põhjaliku analüüsita on minul kõrvalseisjana raske hinnata, milliseid presidendi abikaasa ametihüvesid tuleks kärpida või milliseid lisada. Küll aga on selge lõppeesmärk: presidendi abikaasa peab olema kindlustatud kõige vajaminevaga selleks, et ta saaks parimal võimalikul viisil täita talle pandud ülesandeid,” ütleb Pikhof.

Hüvesid võib, aga ei pea kasutama

IRLi liige, riigikogu õiguskomisjoni esimees ja eksminister Marko Pomerants leiab, et Eestis seaduseks saanud presidendi abikaasa hüvedes põimub reaalne elu ja saatused ning seadusandja arusaam presidendi ja tema abikaasa kui institutsiooni väärtustamisest.

“Kui nüüd vaadata presidendi ametihüve seadust, siis näeme, et presidendi abikaasal on õigus erinevatele hüvedele, mitte kohustus neid kasutada. Iga riik ehitab ennast ise, seetõttu on erinevate riikide ametihüvede võrdlemine akadeemiliselt huvitav, seadusloome seisukohalt analüüsialusena ka, aga tulem on ikka konkreetse riigi parlamendi kujundada,” mõtiskleb Pomerants.

Endine siseminister kinnitab, et talle väga meeldib, kui presidendi abikaasa osaleb tavapärases tööelus, kasvõi osaajaga. “On ju tegemist aktiivsete, eriala omavate inimestega,” selgitab õiguskomisjoni esimees.

Pomerants ütleb, et loomulikult on rahval ootused oma esileedi suhtes. “Samas, aega nõuab ka esinduskohustuste täitmine. Minu ema ütleb: “Kadedal ei kasva kari!“ Nii president, kui tema abikaasa peavad saama väärikalt seda ametit pidada ja see puudutab ka ametiaja järgset perioodi. Nende inimeste elu pole enam kunagi endine. Sa ei ole pärast enam lihtsalt kirjanik, arst jne,” usub Pomerants.

Ta arvab, et riigikogul ei ole põhjust presidendi abikaasa hüvede teema juurde lähiajal tagasi pöörduda. “Oma presidendid ja nende abikaasad jõuab Eesti ülal pidada,” on eksminister veendunud.

Keskerakondlase, riigikogu väliskomisjoni liikme Enn Eesmaa meelest naudib Eesti presidendi abikaasa talle seaduspäraselt omistatud hüvesid, mida ta ei pea vajalikuks kommenteerida. “Läti presidendi abikaasale võiks lätlased pisut hüvesid seadusega ette näha. Tegu ju ikkagi Lätimaa emaga, nagu soomlased ütleks,” lisab Eesmaa muiates.

Milliseid hüvesid võib Evelin Ilves kasutada?
Evelin Ilvesel on presidendi ametihüve seaduse järgi õigus Toomas Hendrik Ilvese ametivolituste ajal saada oma käsutusse sekretär, kes on presidendi kantselei teenistuja; kasutada riigi kulul ametiautot ning selle korrashoiu ja kasutamisega seotud teenuseid; saada esinduskulude katteks igakuist esindustasu, mille suurus on 30 protsenti presidendi ametipalgast; saada hüvitist lähetuskulude ja muude põhjendatud kulutuste eest.


Riigivisiitide puhul hüvitatakse mõistagi ka
kõik vastavad kulutused.


Allikas: vabariigi presidendi ametihüve seadus, Riigi Teataja