Euroopa Liidu majandus- ja rahandusvolinik Joaquin Almunia annab Postimehe arvamusloos mõista, et ilmselt peavad mõned riigid järgnevate kuude jooksul kõrge inflatsiooni või eelarvepuudujäägi likvideerimise liiga aeglase tempo tõttu oma euroalaga ühinemiseks seatud kuupäeva muutma.

Euroopa Komisjoni äsja avaldatud aruande järgi on kolmel 2007. aasta alguses euroalaga ühinemist plaanival riigil vajalikust 38 tehnilisest meetmest rakendamata veel üle 20. Need hõlmavad erinevaid tegevuskavasid alates eurode väljastamisest elanikkonnale kuni rahaautomaatide eurodega varustamiseni.

Rahandusministeeriumi eurole ülemineku projektijuhi Anne Sullingu sõnul sisaldas Euroopa Komisjoni praktilise ettevalmistuse raport juba ilmumise ajal aegunud informatsiooni. “Praeguse seisuga on kõik raportis nimetatud 38 teemat läbi arutatud, vaid mõned punktid on oma loomusest tingituna veel töös,” kinnitas ta.

Eesti on ka Euroopa Komisjoni teavitanud aegunud materjalide kasutamisest, mistõttu tuli Almunia kirjutis kohalikele ametnikele ebameeldiva üllatusena.

“Näiteks väidab raport, et Eesti pole veel mõelnud pangaautomaatide täitmise peale, kuid Eesti Panga ja Sularahakeskuse koostöös on valminud väga detailne logistiline plaan,” märkis Sulling.

Ka Eesti Pangast kinnitati eile, et eurole ülemineku ettevalmistused edenevad plaanipäraselt.

“Valitsuse ja keskpanga eesmärk on olla tehniliste ettevalmistustega valmis 30. juuniks 2006,” märkis Eesti Panga presidendi nõunik Andrus Alber. “See tähtaeg on jätkuvalt jõus.”