Res Publica sõjahüüe sissetungiks Europarlamenti on “Murrame läbi!” Kellest või millest Te läbi murda kavatsete? Ka mõnede teiste Eesti erakondade eurovalimiste hüüdlaused on sõjakad — vihjeid koostööle teiste europarlamendi saadikutega napib. Kas lihtsalt mõtteinertsist minnakse Brüsselisse nagu Moskvasse?

Euroopa Liit (EL) Eesti oma liikmeõigusi teostades on põhimõttelise valiku ees: kuidas edasi? Res Publica (RP) läbimurre tähendab sellise poliitika toetamist Euroopas, mis soodustab majanduse konkurentsivõimet, suuremat tööhõivet ja põhineb teadmistel. Kokkusattumisena nõudis läbimurret teadmistepõhisele majandusele oma eelmise nädala kõnes ka Euroopa Komisjoni president Romano Prodi. Läbimurde teiseks pooleks on Eesti huvidest lähtuva tegusa, sõnapidava ja tasakaaluka liikmesriigi poliitika. RP-l on selge teekaart, kuidas Eesti peaks erinevates Euroopa poliitikates ennast teostama ja läbimurre tähendab selle kava ellu viimist esimesest päevast peale. Jah, võrreldes teiste erakondadega on meie Euroopa filosoofia otsustavam, me ei kavatse aktsepteerida sellist lähenemist, et väikeriigi huvides ei ole oma seisukohtade selge väljaütlemine. Mis puudutab koostööd, siis RP on täieõiguslik liige EP suurimas poliitilises perekonnas Euroopa Rahvaparteis. Meie valimiskonverentsil osalesid nii Ungari endine peaminister Viktor Orban ja teised Euroopa poliitikud. Brüssel ei ole Moskva, vaid iseseisva riigi poliitilise eneseteostuse teistsugune võimalus, mitte okupatsiooni pealinn.

Nimeta palun väga konkreetselt 3 sellist asja millega sa (rahvateenrina) oled rahvale ja riigile (EV) seni kasulik olnud ja 3 konkreetset asja, mida sa kavatsed lähiajal rahva ja riigi hüvanguks ära teha, olgu siis kodumaa pinnal või EL-s.

Järgmise kolme nädala jooksul pean tähtsaks põhiseaduskomisjonis juhtida kolme seaduseelnõu vastuvõtmist: kohalike omavalitsuse liitumise soodustamise seadus, immigratsiooni-poliitika rangemaks muutmise seaduste pakett, märgukirjade seaduse-eelnõu, mille kohaselt ametnikud peavad inimeste arupärimistele vastuseid andma. Viimasel ajal tehtust nimetan represseeritud isiku seadust, erakonnaseaduse muudatusi ja riigiõiguslike seadusandlike algatuste paketti, millest osad on hetkel parlamendis menetluses.

Miks te oma reklaamis panite teistele riigipeadele nendelt luba küsimata nii rumalad laused suhu? Kas eesmärk oli läbi teiste halvustamise ennast tõsta?

Minu meelest need reklaamid ei halvusta kedagi, vastupidi meie sooviks oli näidata, et nüüd on Euroopa asjad mitte välispoliitika, vaid üpriski kodused; ja koduste asjade üle võib ikka nalja visata. Muide, teiste riikide tipp-poliitikute kasutamine ka siseriiklikel valimistel ei ole midagi erakordset. Usun, et Juhan Partsilgi poleks midagi selle vastu, kui teda näiteks Lissaboni bussipeatustes plakatitel oleks kujutatud.

Minimaalse otsustuspädevusega Euroopa Parlamenti peetakse kohaks, kus poliitikud saavad mugavalt oma poliitilise karjääri lõpetada. Kas Teie poliitiline karjäär hakkab lõppema, hr Reinsalu, ja kas kommunismi hukkamõist saab selle luigelauluks?

Vastupidi, EP positsioon muutub oluliselt kaalukamaks tulevase Euroopa põhiseadusliku leppe jõustumisel. Näiteks meie erakonna vennaspartei europarlamendi saadik Marjo Matikainen on EP saadikuna suure mõjuga ka erakonna otsuste langetamisel. Seega ma ei kavatse oma poliitilist karjääri kuskil lõpetada, selle üle otsustavad valijad mind usaldades või mitteusaldades. Aga kui kommunismi hukkamõistmine EP seataks sõltuvusse minu lahkumisega poliitikast, teeksin seda päevapealt.

Res Publika on alati rõhutanud eetilisust ja moraalsust. Just selle pärast ma Teid valisin. Nüüd aga on Teie kandidaat inimene, kes täiesti rahulikult on rahvale valetanud. Kas Res Publika on arutanud Carmen Kassi väljaarvamist oma kanditaatide nimekirjast või selline valetamine ei ole üleüldse arutamist väärt?

Äitähh mind valimistel toetamast. Carmeni väljaarvamist RP arutanud pole, puutuvalt tema hariduse küsimust on ta omapoolse seletuse avalikkusele andnud ja selle on avalikkus ka teadmiseks võtnud. Enesestmõisteav on see, et suure avaliku kontrolliga poliitikas olles peab vältima kaksipidi arusaamu. Oma otsuse langetavad valijad ja ma usun, et kõrgema kohtunikuna mõistab suur osa neist Carmeni ka õigeks.

Kas kavatsete vabastada europarlamenti valituks saamise puhul teise parlamendi tooli? Kuidas suhtuda sellisel juhul valijate valikusse, kas on tegu nende petmisega?

Kohalikel valimistel kandideerisin Mustamäel Tallinna linnavolikokku ja selle linnaosa inimesed usaldasid mind. Ainsa erakonnana on RP põhikirjas, et samaaegselt ei tohi kuuluda kohalikku volikokku ja parlamenti. Mustamäe ja Nõmme inimesed valisid mind parlamenti ja nõnda loobusin linnavolikogu tööst. Minu vaated poliitikuna on samad ja valijad, kes toetavad mind EP valimistel, toetavad selle poliitika jätkumist, mille elluviimiseks kandideerisin Riigikokku. Niiet mingit pettust siin ei ole, ka seadus ei luba kuuluda samaaegselt Riigikokku ja europarlamenti.

Mida teete, kui ei saa EP mitte ühtegi kohta ja järgmistel RK valimistel jääte valimiskünnise taha?

ES Turu-uuringute maikuuse küsitluse järgi juhib erakondade populaarsustabelit 14-protsendise toetusega RP. Järgneb Keskerakond 12 protsendiga. Selle järgi peaks kahe esindaja valimine RP nimekirjast olema realistlik. RP on siis oht jääda Riigikogu valimistel künnise taha, kui me solvame põhimõtteliselt rahva õiglustunnet, nii nagu viimastel valimistel ähvardas see saatus mõnda teist erakonda.

Kas nõustute pr. E.Gebhardti väitega (vt.Eesti Ekspress),et RP teesid meenutavad kõige rohkem LePeni ja Jürg Haideri seisukohti?

Ei nõustu pr. Gebhardti poliitiliste avaldustega. Tegemist on sotsiaaldemokraadiga, kes on Euroopas RP ideoloogiline oponent. Selline siltide kleepimine on Euroopas sotsiaaldemokraatidele tüüpiline. Ma ei toeta Haideri poliitikat põhimõtteliselt, kuid tuletan meelde Austria üldvalimisi pärast mida püüdsid Euroopa sotsiaaldemokraadid organiseerida Austria rahva valiku murdmiseks üle-euroopalist Austria boikotti. Sellised manipulatsioonid on mulle vastuvõetamatud.

Kas on võimalik eesti krooni Euroopast kaitsta?

Eesti ongi osa Euroopast. Kui mõelda EL institutsioone, siis nemad krooni küsimust ei otsusta. See on meie siseriikliku seisukoha asi, otsuse peab langetama seadusemuudatusega parlament. Soovi võtta tulevikus kasutusele euro on rahvaesindus üksmeelselt EL liitumise lepingus juba avaldanud.

Kuidas suhtute euroskeptikute EP saamisesse ja seal töö tegemisesse?

EP kui erinevate seisukohtade foorumis on mõistlik, kui on esindatud ka erinevad äärmusvaated: nii nende omad, kes tahavd EL-ist teha üliriiki kui nende omad, kes tahavad EL nagu suitsuvorsti tükkideks viilutada. Kuna Eestil on vaid kuus kohta, siis peame Euroopas ajama algusest peale aktiivse osaluse poliitikat. Keskerakonna ja muude skeptikute toetamine tähendaks paraku hääle andmist kõrvaltvaatajatele.

Mis seisukohal olete tarkvarapatentide suhtes? Miks hääletasid Res Publica ministrid Atonen ja Maimets hiljutisel Euroopa Ministrite Nõukogu istungil tarkvara ja ärimeetodite patenteerimist lubava seaduse poolt, kuigi see on Eestile selgelt kahjulik?

Toetan ühtse Euroopa patendi loomist. See on Euroopa majandusele kasulik ja võimaldab ka Eesti teadlastel kaitsta oma leiutisi korraga 25 riigis. Eesti riigi huvides on lihtne ja odav menetlus, mis muudaks patenteerimise jõukohaseks ka väikefirmale ja eraisikule. Ma olen kategooriliselt vastu üliagarale patendiõigusele, mis hakkab ühiskonna arengut piirama gigantsete korporatsioonide huvides. Hoiatav näide on see, et hüperlingi on 1989. aastal patenteerinud British Telecom. Patenteeritud on ka üldkasutatav gif-failiformaat või jaburluse tipp: veebilehekülgedel laialtkasutatavad tab´id on Adobe omand. Seega põhimõttelised avastused olgu avalik vara. Olen seisukohal, et Reformierakonda kuuluv Atonen oleks pidanud neid põhimõtteid resoluutsemalt nõukogus väljendamas. Kavatsen seda temalt pärida ka Euroopa asjade komisjonis.

Andke aus hinnang oma võõrkeelte oskusele.

Valdan inglise ja vene keelt, vähemal määral saksa ja soome keelt. Ülikoolis õpitud ladina keelest ei mäleta suurt midagi.

Kas pooldate föderatiivse Euroopa Liidu ideed, mis baseerub kristlikel väärtustel, nagu on EPP-ED fraktsiooni põhiline eesmärk.

Ma ei toeta EL kui riigiõiguslikku föderatsiooni. Sellisel juhul saaks Eestis EL osariik. Sarnastele järeldustele jõudis ka hiljutine riigiõiguslik ümarlaud. Euroopa Rahvapartei toetab detsentraliseerituse põhimõttest lähtuvalt poliitilist integratsiooni Euroopas, osasid neist sammudest RP toetab (kuritegevuse vastane koostöö jt), osasid peame mittevajalikeks. Sellised erinevad seisukohad on Euroopa Rahvaparteis igati loomulikud.

Kas Euroopa parlamendis on kasutusel täieliku konsensuse põhimõte? Kui ei, siis missuguste vahenditega kavatseb Res Publica nn superriigi loomise ideele vastu seista?

Ei ole. Küll on konsensuse põhimõte kasutusel Euroopa minustrite nõukogus olulisemate otsuste langetamisel. Superriigi arengute takistamine tähendab oma seisukohtade tutvustamist ja liitlaste leidmist Euroopas, sealhulgas ka EP-s. Kõige olulisem põhimõttelise otsustuse koht on Euroopa põhiseadusliku leppe tulevik. Seda küsimust peab arutama nii parlament kui ka kogu ühiskond.

Kavatsete kaitsta kristlike väärtuste mainimise sisseviimist EL Põhiseadusesse. Milline on lootus, et see parandus sisse viidaks?

Euroopa tuleviku konvendi liikmena andsin oma allkirja deklaratsioonile, millega sooviti El põhiseaduslikus leppes kristlike väärtuste mainimist. Praeguse teksti kompromiss kõneleb kultuuripärandist — hetkel enamik Euroopa riike selle kompromissi muutmist ei nõua, küll aga seitse liikmesriiki. Nii et lootus on aga tõenäosus suur pole.

Kas Res Publika kavatseb kehtestada koolides usuõpetuse nagu seda nõuab kirik?

Kirik ei ole usuõpetust nõudnud, räägitud on mittekonfessionaalsest võrdlevast usundiloost. RP kohustuslikku usuõpetust erakonnana ei nõua, hetkel on koolides võimalus vabatahtlikult usundiloo õppimiseks ja riik peab seda tagama.

Kas Teie arvates peaks langetama toiduainete ja ravimite käibemaksu vähemalt EL keskmisele tasemele?

ELis on erinevad käibemaksumäärad, see on siseriiklik otsustusküsimus. Arvan, et käibemaksu ulatuslik alandamine osadele kaupadele tekitab suure augu riigieelarves, aga tegelikke abivajajaid mõjutab vähem, kui teistsugused toetused ja soodustused. Kui valida trabimise ja tulude maksustamise vähendamise vahel, siis olen seisukohal, et mõistlikum on tõsta tulumaksuvaba miinimumi. Nii saab inimene ise otsustada, mida ta oma rahaga teeb. Kahte asja korraga riigieelarve välja ei kannata. Ravimite osas pean tähtsaks parandada Keskerakonna valitsuse ajal tehtud aps ning anda alla nelja aastastele lastele retseptiravimid tasuta. Oluline on toetada ka Euroopas odavamate koopiaravimite arendamist ja turule toomist.

Kuidas europarlamendis olles aitate kaasa muukeelse elanikkonna probleemide lahendamisele ja integratsioonile?

Integratsiooni asjad on siseriiklik küsimus ja Eesti huvides ei ole nende teemade käsitlemine ning püstitamine EP-s, üle-euroopaliselt on Venemaa huvides nende teemade ümber kella lüüa. Integratsiooni asjus peame kodus tööd tegema — nii riik kui teisest rahvusest lojaalsed inimesed.

Milline on Teie seisukoht kodakondsuse 0-variandi küsimuses? Kommenteerige samal teemal ilmunud venekeelset artiklit (Teie, Taagepera ja veel kellegi allkirjaga) Narvski Ekspressis, kui ma lehe nime õigesti mäletan? Artikkel pooldas 0-varianti.

Ma ei toeta kodakondsuse 0-varianti vastupidiselt Keskerakonnale, nii olen ka parlamendis hääletanud. RP ei toeta kodakondsuse aluspõhimõtete muutmist, küll aga mitmeid praktilisi samme, mis vähendavad bürokraatiat ja soodustavad lojaalse kodanikkonna kujunemist (ooteaja lühendamine aastal kuuele kuule, keele- ja kodakondsuskursuste eduka läbimise korral nende toetamine riigieelarvest). Me ei ole populistlikul äärmuslikul seisukohal selles küsimuses stiilis “venelased välja” või “kõigile kodakondsus”. Meie tee on rahuliku ja põhimõtele kindlaks jääva kodutöö tee. Seda kodutööd peavad tegema nii ametnikud kui ka kodanikuks pürgijad.

Milline peaks olema EL-i Vene poliitika?

EL Vene-poliitika peab inimõiguste ja demokraatia küsimustes olema järeleandmatu, nõudma Venemaalt rahvusvaheliste kohustuste täitmist ning olema konservatiivne ja vältima heitlikke deklaratsioone.

Kas välja kuulutatud kommunismi hukkamõistmisel on reaalset perspektiivi ja mida (head) see toob õnnestumise korral?

Seda toetab suurim Euroopa poliitiline jõud — Euroopa Rahvapartei, mille liige on RP ja Isamaaliit. Otsuse läbiminek ei saa olema kerge, eelkõige on see vajalik põhimõttelise väärtushinnanguna: Euroopal ei saa olla kahte ajalugu ja meie eneseteadvus, aga ka rahvusvahelise positsiooni mõttes on oluline selge hinnang, mis võrdsustaks inimsusevastaste režiimidena natsismi ja kommunismi.

Räägite valjuhäälselt kommunismi hukkamõistust. Kas olete nõus europarlamendi nimelises jututoas püsti tõusma ja kirjeldama kõigi ees Alfons Rebase monumendi vajalikkust Eestis ning juhtima tähelepanu juutide rollile eestlaste küüditamises?

Selliseid küsimuseasetusi ma EP püstitada ei kavatse, küll aga pean oluliseks EP tutvustada Eestile okupatsioonirežiimide poolt põhjustatud kõigi kaotuste ja kahjude raporti  — valge raamatu — sisu. Andsin korralduse see tõlkida inglise keelde. Minu hinnangul tuleb see saata ka kõigile EP saadikutele.

Mida arvate samasooliste (gayd ja lesbid!)abielust ja kas seda peaks Eestis võimaldama? Millised õigused saaksid sellisel homoabielu-liidul olema, mõtlen näiteks lapsendamiseõigust. Palun põhjendage.

Ei toeta. Seda ei toeta ka RP kui konservatiivne erakond.

Palun mitte võtta solvavalt, ent kas julgete avalikustada oma seksuaalorientatsiooni. Kui küsimus on vastavate seaduste arutamises, võib demokraatlikus ühiskonnas sellist asja vähemalt küsida ning on meile, kui valijatele kriitilise tähtsusega.

Küsida võib kõike demokraatlikus ühiskonnas, poliitiku asi on vastata. Orientatsioon põhineb sümpaatial vastassoo suunal.

Kuidas Te hindate hetkel korruptsiooni, mis valitseb meie rahvaesinduses? Ma pean silmas seda, kuidas kasutatakse rahva raha ja kuritarvitatakse oma positsiooni isiklikuks heaoluks.

Korruptsioon on Eestis tõsine probleem, seetõttu ongi valitsus kiitnud heaks strateegia “Aus riik”.

Te olete rõhutanud, et just sisevalimised teevad Res Publicast kõige demokraatlikuma erakonna. Tegelikult on kõik sisevalimised toimunud nõnda, et enne valimisi saadab peaminister kõigile erakonna liikmetele nimekirja, mis järjekorras kandidaadid tuleb sedelile kanda. Eurovalimiste nimekirjas olite Teie esimene, Riigikogu valimistel Ergma, kohalikel valimistel Vaher, kuidas kommenteerite seda suunatud demokraatiat?

Igal erakonnaliikmel on sisevalimistel üks hääl ja need hääled on võrdse kaaluga. Selline süsteem on Euroopa erakonnakultuuris äärmiselt avatud. Enne kõiki valimisi, sealhulgas ka sisevalimisi, tehakse kampaaniat, sealhulgas ka sisekampaaniat.

Kas peate Res Publika parteid õppimisvõimeliseks just teiste (eelkäijate) vigadest? Kas 1999 aastal toimunud alkoholi aktsiisi tõusu tegelike tulemustega olete tutvunud? Kui jah, kas olete kulutustesse plaaninud politseile lisarahade maksmise, kuna neil tuleb hakata tegelema plahvatuslikult kasvava salaalkoholi probleemiga (nagu see oli 1999-2000 aastal)?

Õige on tähelepanek, et pärast 1999. aasta aktsiisitõusu aktsiisi summad kahanesid. Nagu on öelnud ka rahandusminister, tuleb enne aktsiiside tõstmist analüüsida ka mõjusid ja hinnata meie haldussuutlikkust ebasoovitavate mõjude vältimiseks.

Kas Olari Taal on Tiit Vähi tankist? Kas Tõnis Palts on Jüri Mõisa tankist? Kes esindab ekshansapankureid? Kelle tankist oled Sina?

Eks ma oma valijate tankist (ehk huvide esindaja) olen — nagu Olari ja Tõniski.

Mis on selle põhjuseks, et Res Publica toetus on langenud üle poole. Kas see ei ole mitte usalduse kaotus?

Valimispäev näitab, kui suur on kellegi usaldus. ES Turu-Uuringute mai alguse küsitluse järgi juhib RP 14 protsendiga erakondade toetusreitingu tabelit.

Kas te olete läbinud ajateenistuse? Mis kursused te ajateenistuses olles läbisite ja mis auastmeni jõudsite?

Ei ole. Olen Kaitseliidu mereväedivisjoni liige.

Kuhu Partsi valitsus paneb kütuseaktsiisi rahad, mis teeseaduse kohaselt on ettenähtud teede remondiks?

Partsi valitsus kulutab 75 protsenti kütuse aktsiisi summast teedele nagu seadus ette näeb. Hoopis linnapea Savisaar teeb Tallinnas linnainimeste liikumisvõimaluste tagamise asemel tsirkust, mitte tööd.

Armsad Delfi lugejad ja küsijad, soovin kõigile sooja suve. Lisateavet saad minu kohta veebilehelt www.reinsalu.ee. Kelle küsimus ei saanud vastust, saab selle esitada aadressil urmas.reinsalu@riigikogu.ee.