"Rida omavalitsusi ei ole aastate jooksul suutnud tagada lasteaiakohtade olemasolu, kuigi see ülesanne neil on. Seepärast otsustasime käivitada Euroopa Sotsiaalfondi toel meetme, millega luuakse järgmiste aastate jooksul 1200 lapsehoiukohta eelkõige väikelastele, et anda vanematele võimalus pärast vanemahüvitise lõppemist naasta tööturule," ütles Tsahkna.

Lasteaiakohti on kõige rohkem puudu Tallinna, Tartu ja Pärnu linnas ning neid ümbritsevates omavalitsustes. "Meie eesmärgiks on toetada omavalitsusi, et suudaksime lahendada noorte perede probleemi, kui lapsehoiukoha puudumise tõttu pole neil võimalik pärast vanemahüvitise lõppemist tööle naasta," lisas Tsahkna.

Lapsehoiukohtade loomiseks on sotsiaalministeeriumile esimeses voorus esitatud 24 taotlust 23 omavalitsuselt üle Eesti. Esimese vooru taotluse peale kokku on planeeritud luua 604 uut lapsehoiukohta.

Sotsiaalministeeriumi meede võimaldab omavalitsustel taotleda vahendeid lapsehoiukohtade loomiseks ning teenusepakkumise toetamiseks kuni 7-aastastele lastele.

Lisaks aitab lapsehoiukohtade loomisele kaasa ka rahandusministeeriumi koordineeritav meede "Linnapiirkondade jätkusuutlik areng", mille tegevuskavade põhjal taotletakse toetust 2300 uue lapsehoiukoha juurde ehitamiseks Tallinna, Tartu ja Pärnu linna ning neid ümbritsevatesse omavalitsustesse.