"Hea meel on, et prognoosid, mida olen viimasel paaril aastal teinud, on läinud täppi," ütles Raig. Ta meenutas, et ta ennustas ette, et Suurbritannia valijate enamus hääletab ennast Euroopa Liidust välja, seda väga paljuski ELi juhtkonna vigade tõttu, millele Briti peaminister David Cameron natuke juurde lisas.

Kui vaadata Euroopa Liidu majandusolukorda Suurbritannia valija silmade läbi, siis ELi majandus on stagneerunud, kasvutempo aeglustunud, eriti peale 2008. aasta majanduskriisi. Suurbritannia valijad vaatavad Raigi sõnul, et brittidele ajalooliselt lähedased Kanada, Austraalia ja Uus-Meremaa on elatustasemelt läinud neist ette.

"Valijad leiavad, et Euroopa Liit on nende arengu pidur, rääkimata USAst, mis on kriisist paremini taastunud kui Euroopa Liit," ütles Raig. Suurbritannia nägi ette, et Euroopa Liidu rahaliit on üles ehitatud ebarealistlikel alustel ja seetõttu on euro langemise ohus. Kriis on Kreekas, Hispaanias ja Portugalis.

"Suurbritannia nägi seda ette ja ei soovi olla rahaliidus ja pangaliidus, mis pole majandusteadlikult õigetel alustel üles ehitatud," ütles Raig. Euroopa Liit ei ole suutnud migratsiooni pidurdada, Kreeka ei suuda oma piire pidama panna. Suurbritannia ei soovi maksta oma kõrgeid sotstoetusi immigrantidele ja töötutele ELi vaesematest riikidest.

Lahkumine võimaldab Suurbritannial sõlmida vabalt vabakaubanduslepinguid teiste riikidega, mida Euroopa Liit teha ei taha, paljuski ELi põllumajanduspoliitika tõttu.

See pole esimene tagasilöök Euroopa Liidule. Kümmekond aastat tagasi lükkasid Prantsusmaa ja Hollandi valijad tagasi Euroopa Liidu põhiseaduse, hiljuti lükkasid hollandlased rahvahääletusel tagasi Euroopa Liidu ja Ukraina assotsiatsioonilepingu. Raig lootis, et see hääletus paneb Euroopa Liidu juhid kriitiliselt mõtlema oma tegevuse peale.

Suurbritannia eesmärgiks oli Raigi sõnul alati liidu paremaks tegemine, aga brittide ettepanekuid ei võetud kunagi tõsiselt.