Kui Siim Kallas oli veel Eestis uut valitsust moodustamas, saatis Tarand Kallase tegevust kritiseeriva kirja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barrosole. Kirjal oli koos Tarandiga kaheksa eurosaadiku nimed all.

Takkula, kelle nimi oli ka kirjal all, vastas, et sellele küsimusele juhiti ta tähelepanu eile ja ta on selle üle väga üllatunud. "Ma pole sellele kirjale oma allkirja andnud ja mu nimi lisati kirjale mu teadmata," kommenteeris Takkula.

Ka Werthmann eitas kirjale allakirjutamist ja loa andmist oma nime lisamiseks. Tema sõnul on ta sellest Tarandiga rääkinud ja Tarand lubas ta nime sealt maha võtta. Wertmann pani oma kodulehele üles ka allkirja puudutava kirjavahetuse nii Kallase büroo kui oma kolleegidega.

Werthmanni sõnul sai ta küll Tarandilt toetust paluva emaili, aga ta ei andnud Tarandi kirjale oma allkirja ega ka mingit luba tema nime sinna panna.

Tarand ise süüdistas Takkulat ja Werthmanni poliitilisele survele allumises, mille tõttu nood soovivad praegu tagasi võtta oma nimesid kirjalt, mida nad selle kirjutamise ajal tegelikult toetasid. Nii Kallas, Takkula kui Werthmann on liberaalid ALDE fraktsioonist.

"Ega me notari juures ei käinud neid alla kirjutamas. Me võtsime e-maili teel. Aega oli üks päev, ma rõhutan. See oli neljapäev, mil vähesed parlamendiliikmed mõtlevad muust kui kojuminekust," lausus Tarand.

Ta nentis, et tal pole nende kirjalikult vormistatud toetusavaldust. "Me ajasime juttu, leppisime kokku, et ma saadan neile meili, nad vastavad või ei vasta, kuidas soovivad ja kui vastust ei tulnud, siis läks kirja," lausus Tarand.

Mingit natuke tugevamat heakskiitu kui kirjale mittevastamine Tarand ei oodanudki. "Siin tehaksegi niimoodi. See on standard procedure [tavaline käitumine ingl kl]. Ainult kui me kirjutame Iisraeli rabile, siis me koguneme kokku ja paneme näpujälje ka. Muidu on kõik nagu see Kelami kiri Mistrali asjus. See võib käia paberiga, aga võib ka ilma teha. Moodsamal ajal tehakse ilma."

Tarand kinnitas, et suuliselt oli mõlema saadiku toetus kirjale olemas. Kui Reformierakonda kuuluv Euroopa Parlamendi saadik Vilja Savisaar-Toomast kirja ümber lärmi lööma hakkas, siis palusid Takkula ja Werthmann Tarandi sõnul poliitilistel põhjustel nende nimed kirjalt ära võtta ja ta oli sellega nõus. "Jumala eest, mina annan alati pärisorjad vabaks," teatas Tarand.