Hommikupoolsel arutelul esinesid teiste seas Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Stavros Dimas ja Eestit Europarlamendis esindav sotsiaaldemokraat Andres Tarand.

Arutelul esinenud mereteadlase professor Eugeniusz Andrulewiczi sõnul seondub suurim probleem gaasijuhtmega pärast tema valmimist, sest mitte keegi — ei Vene ega Saksa valitsused ega ka Nord Stream — ei võta vastutust juhtme käitlemise ega ka näiteks võimalike avariide eest enda peale, teatas Andres Tarandi büroo Brüsselis.

Tarand rõhutas arutelul Venemaa-poolset praktikat kasutada energiatarneid oma välispoliitilise relvana. “Kelle rünnakute eest kavatseb Venemaa sõjalaevastik gaasijuhet kaitsta?” küsis Tarand arutelul. “Suurimaks ohuks gaasijuhtmele on hoopis tormised ilmad, mis võivad uputada ja gaasijuhtmele kukutada mõne Soome lahel igal aastal seilavast 7000-st naftatankerist,” lisas Tarand.

Lisaks Euroopa Parlamendi petitsioonide komisjonile koostab Läänemere gaasijuhtme keskkonnariskide kohta arvamuse ka tööstus- ja energiakomisjon, kus arvamuse koostamine on usaldatud Andres Tarandile. Tarandi koostatav arvamuse mustand tuleb komisjonis arutlusele märtsis.

Euroopa Parlament koostab arvamust kavandatava Läänemere gaasijuhtme keskkonnamõjudest, kuna on saanud 28 000 allkirjaga petitsiooni Poola ja Leedu keskkonnaorganisatsioonidelt.