Tartu ülikooli rahvusvahelise turunduse spetsialist ja virtuaaltuuri idee autor Kärt Viilup sõnas, et idee sai alguse vestlusest välistudengitega, kes tõstsid esile Tartu ülikooli ilusaid õppehooneid, teatas TÜ pressiesindaja.

„Kuna Tartu ise on üks suur ülikoolilinnak ning õppehoonete vahel orienteerumine ja vahemaad võivad esialgu näida hirmutavad, siis virtuaaltuuriga tahamegi näidata Tartu kompaktsust. Virtuaaltuuri kasutamine hõlbustab kindlasti nii kohalike üliõpilaste kui ka välistudengite kiiremat kohanemist meie kaasaegses ülikoolilinnas ning tutvustab linnakülalisele lähemalt Tartu ülikooli,“ sõnas ta.

Virtuaaltuur näitab õppehoonete asukohti ja annab huvilistele hoonete, sh raamatukogu, üliõpilaselamu ja spordirajatiste kohta lisainformatsiooni. Samuti aitab tuur orienteeruda, näidates ära, kui kaugel üks õppehoone teisest asub. Virtuaaltuuri kasutaja saab hooneid avastada nii 360-kraadise vaate, video, piltide või majaplaani abil ning näha ka distantse, kui kaugel asub uuritav hoone Tartu linna erinevatest punktidest vaadatuna.

Virtuaaltuuri rakenduse väljatöötanud Redwall Digitali tiimi esindaja Helari Palmiste ütles, et virtuaaltuuri näol on tegemist omanäolise rakendusega Eestis, sest varem ei ole midagi sarnast tehtud.

„Virtuaaltuuri jaoks telliti imelised aerofotod, mille käigus tuli muuseas taotleda Narvas piiritsoonis lendamiseks eriluba. Rakenduses ühendasime kaardi, foto ja detailinfo kihid ja nii lõimegi kasutajat haarava kogemuse,“ kirjeldas ta. Palmiste sõnul on virtuaaltuuri kasutajal, olgu selleks eestimaalane või välismaalane, kohe selge, et Eesti näol on tegemist ajalooliselt rikka ja looduskauni kohaga, kus distantsid on mugavalt lühikesed ja õpikeskkond moodne.

Rakendus arvutab kiirelt ka linnadevahelised kaugused. „Kui vajutada üleval menüüribal Pärnu peale, viib rakendus mind kaardi näol Pärnusse ja arvutab kohe välja teiste linnade kaugused,“ ütles Viilup ja lisas, et rakendus näitab ära ka selle, millises ilmakaares linnad asuvad.

Viilup avaldas lootust, et lähitulevikus on võimalik virtuaaltuuri kaudu näha ka 360-kraadiseid vaateid laboritest: „Kui tulevikus peaks näiteks mõni õppehoone või üliõpilaselamu lisaks tulema, siis saame ka need hõlpsasti kaardile juurde lisada.“ Peale selle planeeritakse virtuaaltuuri edasi arendada tagasiside põhjal.

Virtuaaltuuri loojate sõnul uurisid nad sarnaste rakenduste kasutust Euroopa mandriosa ülikoolide seas, ent analoogseid lahendusi nad ei leidnud. „Pigem oli kasutusel vaid 360-kraadiseid vaateid pakkuvad virtuaaltuurid. Uuenduslikumad, nagu äsjavalminud TÜ virtuaaltuur, on kasutusel rohkem USA, UK ja Austraalia ülikoolides,“ rääkis Viilup, lisades, et lähiriikide ülikoolide võrdluses on tegemist unikaalse virtuaaltuuriga.

Rakendus on üles ehitatud Wordpressi veebihaldustarkvara peale. Google’i kaardirakendusega seoti galeriide, videote ja virtuaaltuuri näitamise võimalused.