Alternatiiviks tavapärasele paberil saadetavale valijakaardile on inimestel võimalik tellida endale elektrooniline ehk e-valijakaart.

Et saada e-valijakaart juba 25. mail toimuvateks Euroopa Parlamendi valimisteks, tuleks see tellida eesti.ee leheküljelt hiljemalt 24. aprillil.

Need, kes on e-valijakaardi tellinud juba varasemalt, ei pea seda uuesti tegema. Tellimus jääb kehtima ka kõikideks järgnevateks valimisteks.

"Täna on tellitud pea 70 000 elektroonilist valijakaarti, viimastel EP valimistel oli neid umbes 13 000. See number on aastatega küll tõusnud, kuid arvestades meie elanikkonna internetikasutuse statistikat, võiks e-kaartide tellijate arv olla kordades suurem," ütles siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas ning kutsus inimesi üles elektroonilisi valijakaarte tellima.

Elektroonilise valijakaardi tellimine võtab aega vaid mõne hetke ja selleks on vaja www.eesti.ee leheküljele ID-kaardi, mobiil-ID abil või internetipanga kaudu sisse logida.

ID-kaardiga sisse logides on lisaks kehtivale ID-kaardile vaja ka ID-kaardi lugejat ja ID-kaardi paroole. E-valijakaardi tellimist alusta siit.

"E-valijakaart täidab täpselt sama ülesannet, mis enne valimisi postkastidesse saadetav paberkaart, andes teada kus, millal ja kuidas on võimalik hääletada," selgitas siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas.

Pungas lisas, et e-valijakaarti ei pea välja printima ega valimisjaoskonnas hääletamiseks kaasa võtma. "E-valijakaardi tellimine ei tähenda seda, et inimene peab ka elektrooniliselt hääletama. Ei, hääletada saab ka teistel võimalikel viisidel ja kõigil ettenähtud aegadel."

Enne valimisi tuleks üle vaadata ka oma rahvastikuregistrisse kantud elukoha andmed. Valijale määratakse valimisjaoskond nende aadressiandmete alusel, mis on rahvastikuregistris 30. päeval enne valimisi. Nendel valimistel on selleks kuupäevaks 25. aprill.

"E-valijakaarti saab tellida ka pärast 25. aprilli, siis saab inimene endale elektroonilise valimiskaardi järgmisteks valimisteks," ütles Pungas. Kehtivaid elukoha andmeid saab kontrollida riigiportaalis.

Juhul kui elukohaandmed on muutunud, saab seal samas esitada elektroonilise elukohateate oma uue aadressiga. Elukohateate võib esitada ka elukohajärgsele valla- või linnavalitsusele kohapeal.

Valijate nimekiri selle aasta Euroopa Parlamendi valimisteks koostatakse rahvastikuregistri andmete põhjal 25. aprilli seisuga ning valijakaartide saatmist alustatakse 29. aprillist.