Positiivsete valdkondadena toodi Tallinnas reedel toimunud Eesti ja Euroopa Liidu assotsiatsioonikomitee neljandal kohtumises eraldi välja majandus, sotsiaalsfäär, finantskontroll, telekommunikatsioon ja ettevalmistused SAPARD-i programmi rakendamiseks.

Välisministeeriumi pressitalitus märkis, et EL pidas vajalikuks täiendavaid jõupingutusi kaupade vaba liikumise, finantsteenuste ja tarbijakaitse valdkonnas.

Eesti delegatsiooni juhtis välisministeeriumi Euroopa integratsiooni osakonna peadirektor Katrin Saarsalu ja Euroopa Liidu delegatsiooni Euroopa Komisjoni laienemisosakonna Eesti töökonna juht Dirk Lange.

Eesti ja Euroopa Liidu esindajad arutasid Eesti ettevalmistusi liitumiseks Euroopa Liiduga ja assotsiatsioonilepinguga seotud küsimusi.

Eesti pool andis ülevaate majanduse arengust viimase aasta jooksul. Veel olid kõne all siseturu, põllumajanduse, kalanduse, töö- ja sotsiaalpoliitika, energia, transpordi, keskkonna, sise- ja justiitsasjade ning haldussuutlikkusega seonduvad küsimused.

Assotsiatsioonikomitee hinnangul on Phare programmil olnud Eesti liitumiseelsetes ettevalmistustes oluline roll.

Pooled avaldasid lootust, et peatselt on võimalik heaks kiita töödeldud põllumajandus- ja kalatoodete kahepoolsete läbirääkimiste tulemused. Samuti loodab EL juba juulis alustada läbirääkimisi põllumajanduskaubanduse edasiseks liberaliseerimiseks.

Eesti pool tõstatas taas vaba konkurentsiga seotud probleemid Läänemerel, juhtides Euroopa Liidu tähelepanu Eesti laevade kohtlemisele Soome sadamates. Euroopa Komisjon nõustus jätkama nende küsimuste käsitlemist.

Eesti tegi EL-ile ettepaneku kiirendada Eesti osalemise rahastamist Ühenduse programmides.

Assotsiatsioonikomitee loodi vastavalt Eesti ja ELi vahelisele assotsiatsioonilepingule ning selle ülesanne on jälgida lepingu toimimist. Assotsiatsioonikomitee istungid toimuvad üks kord aastas.