Ministeeriumi asekantsler Mart Laidmets ütles BNS-ile, et möödunud nädalal toimunud läbirääkimised kooli juhtkonna, lastevanemate ning Euroopa Koolide peasekretäriga olid edukad. Ministeeriumi soov on, et kõik eestlased saaksid jätkata õppimist samas koolis. Ettepanek uuel õppeaastal eestikeelse sektsiooni avamiseks tehakse just selles koolis ja uutele kooliminejatele, sõnas Laidmets.

Eestist pärit õpilaste arv on viimastel aastatel oluliselt kasvanud ning Brüsseli Euroopa Koolis õpib praegu 138 Eesti õpilast. See annab aluse taotleda eestikeelse sektsiooni avamist, mis tähendab 2014/2015. õppeaastal eelkoolis kooliteed alustavatele lastele võimalust alustada õppimist eesti keeles.

Ministeeriumi sõnul on Eesti lähetanud Brüsselisse eesti keele õpetajad emakeeletundide jaoks, kuid positiivse otsuse korral tähendaks sektsiooni avamine eestikeelse hariduse võimaluste põhimõttelist ümberkorraldust. Eestikeelse sektsiooni avamiseks tuleb leida ka klassiruumid Brüsseli Teises Euroopa Koolis ning saada heakskiit teistelt riikidelt Euroopa Koolide kuratooriumis.

Haridus- ja teadusministeerium uuris Brüsselis elavatelt eesti lastevanematelt kahe aasta eest, kuidas suhtutakse emakeelsesse õppesse. Selgus, et pea kõik pidasid eesti keele oskust oluliseks ning Brüsseli koolis eesti keelesektsiooni avamist toetasid eelkõige need, kelle lapsed olid viieaastased ja nooremad. Kooli asukoht mõjutab samuti lastevanemate suhtumist ning seetõttu on väga oluline, et läbirääkimised on kujunemas Eestile ja eestikeelsele kogukonnale soodsalt.

Euroopa Koolide peasekretär Kari Kivinen rõhutas kohtumisel lastevanematega, et nii Euroopa Koolide süsteemi kogemus kui ka haridusteadlaste selge veendumus on, et emakeelne õpe ja selle väga hea oskus lihtsustab ka teiste keelte omandamist, mis võimaldab vajadusel õpinguid võõrkeeles jätkata.

Euroopa Liidu liikmesriigid on erinevatest riikidest pärit ametnike laste jaoks loonud ühise koolisüsteemi, mille ametlik nimi on Euroopa Kool ning mis tegutseb juba 60 aastat. Süsteemi kuulub 14 haridusasutust üle Euroopa, sealhulgas neli kooli Brüsselis.