“See on esimene kord, kui uus komisjon täies koosseisus kokku saab,” ütles komisjoni asepresidendiks nimetatud Siim Kallase kabinetiülem Henrik Hololei pühapäeval BNS-ile.

Kuna komisjoni volitused algavad alles 1. novembril, tuleb reedene kohtumine seminari vormis. Kohtumise täpne sisu sõltub Barrososi, ilmselt tulevad esimesel kohtumisel kõne alla põhiliselt korralduslikud küsimused.

“Aga kindlasti ei saa komisjon mööda ka sisulistest asjadest ehk selles, mida ta oma ametiaja jooksul saavutada tahab,” nentis Hololei. “Seega määratletakse töö alused ja prioriteedid.”

Komisjoni järgmine kokkusaamine peaks praeguse kava kohaselt olema 17. ja 18. septembril, mil arutatakse valmistumist kuulamiseks europarlamendis.

Europarlament kavatseb uue komisjoni ära kuulata septembri viimasel ja oktoobri esimesel nädalal, mil 12 päeva jooksul kohtutakse iga päev kahe volinikuga.

Eelmisel nädalal avalikustas Barroso komisjoni tööjaotuse, mille kohaselt saab Kallas üheks asepresidendiks, kes tegeleb administratiivküsimuste, auditi ja korruptsioonivastase võitlusega.

Komisjonil on viis asepresidenti. Margot Wallström Rootsist tegeleb institutsionaalsete sidemete ja avalike suhetega. Sakslane Günter Verheugen on asepresident ettevõtluse, prantslane Jacques Barrot transpordi ja itaallane Rocco Buttiglione õigusküsimuste ja siseasjade valdkonnas.

Olulised valdkonnad on ka Läti ja Leedu volinikel. Dalia Grybauskaite Leedust tegeleb eelarvega ning Ingrida Udre Lätist maksude ja tolliga.