Pühapäeva pärastlõunal Kopenhaagenist Tallinnasse jõudnud Eesti eurolauljaid tervitas lennujaamas kultuuriminister Signe Kivi.

Eurovisiooni Eesti delegatsiooni liikmed ütlesid Tallinnasse jõudes ajakirjanikele, et ei osanud nii kõrget kohta oodata.

Me arvasime, et võib minna prognoositust paremini, kuid sellist edu ei oodanud, ütles Eurolaulu projektijuht Juhan Paadam.

Paadam toonitas Eesti lauljate head esinemist ja julgust laval.

Padar ja Benton esitasid Eurovisiooni lauluvõistluse võidulaulu ka pühapäeval kell 17 Tallinnas Raekoja platsil alanud emadepäeva kontserdil.

“Sellepärast, et meil oli nii palju toetajaid, kui täna siin,” vastas kella 17.15 ajal Raekoja platsile jõudnud Padar küsimusele, miks Eesti võitis.

Kontserdil olid ka peaminister Mart Laar, kultuuriminister Kivi, Tallinna linnapea Jüri Mõis ja linnavolikogu esimees Rein Voog.

“Elagu Eesti,” hüüdis Laar. “Kui me Vene impeeriumi lagundasime lauldes, siis me ei lähe Euroopasse mitte uksele koputades, vaid läheme lauldes sisse.”

Eesti võitis Eurovisiooni lauluvõistluse esimest korda, Ivar Musta laul “Everybody” sai 198 punkti.

23 riigi seast jäi teiseks jäi Taani ning kolmandaks Kreeka.

Eesti sai seekord Kopenhagenis toimunud lauluvõistlusel maksimaalsed 12 punkti üheksalt riigilt — Hollandilt, Leedult, Lätilt, Türgilt, Suurbritannialt, Sloveenialt, Poolalt, Maltalt ja Kreekalt. Ainsana ei andnud Eestile punkte Portugal.

Eesti ise andis maksimumpunktid Taanile, Prantsuse laul sai kümme ja Läti laul kaheksa punkti.

Lauluvõistluse ülekannet vaatas üle saja miljoni inimese Euroopas, Kanadas, Austraalias, Jaapanis ja Lõuna-Koreas.