„Eesti kodanikud usaldavad mõõdetud institutsioonidest enim politseid ja sõjaväge – vastavalt 80% ja 78% peab neid usaldusväärseks,“ sõnas Emori uuringuekspert Aivar Voog. „Järgneb õigussüsteem (62%), omavalitsused (53%) ja avalik haldus (53%). Rahvusvahelistest institutsioonidest usaldab Euroopa Liitu 44% ning ÜRO-d 43% Eesti elanikest. Valitsust usaldab 43%, Riigikogu 33% ning parteisid 14% elanikest, sealjuures on Riigikogu ja parteide usaldus elanike silmis 2015. aasta sügisega võrreldes veidi kahanenud. Suurimad positiivsed muutused võrreldes 2015. aasta sügisega on toimunud usalduses omavalitsuste (+8%) ning Euroopa Liidu (+4%) vastu.“

Euroopa Liidus on usalduse näitajad üldiselt palju madalamal tasemel , keskmiselt üle 10% võrra väiksemad kui Eestis. Üheks erandiks on siin erakonnad, keda ei usalda nii eestlased kui ka muude Euroopa Liidu riikide kodanikud.

„Euroopa Liidu suhtes on üldiselt usalduslikumad Euroopa keskmikud ja väikeriigid. Suurte riikide nagu Saksamaa, Prantsusmaa, Ühendkuningriikide ning Itaalia kodanikud on selles osa palju skeptilisemad. Kohalike institutsioonide usalduse osas saab üldise piirjoone tõmmata Lõuna- ja Põhja- Euroopa vahele – meie laiuskraadi lähedal elavad inimesed usaldavad riigi erinevaid institutsioone oluliselt enam kui soojemas kliimas elavad kodanikud. Erandriigiks on siin Kreeka, kus praktiliselt ei usaldata kedagi või midagi,“ rääkis Aivar Voog

Euroopa Liidu ühist rahapoliitikat toetas 2016. aasta kevadel 78% kodanikest. Euroopa Liidus on hetkel toetus ühisele rahapoliitikale madalam – 55% EL-i kodanikest toetab ühist rahapoliitikat ning 38% mitte. Toetus on kõrgem nendes riikides, kus on euro on kasutuses ning oluliselt madalam seal, kus jätkatakse oma traditsioonilise rahaühikuga nagu on Rootsi ja Taani.

Eurobaromeetri uuring number 85 viidi läbi 2016. aasta 21. maist kuni 31. maini Euroopa Liidu 28 liikmesriigis, viies kandidaatriigis (Türgis, endises Jugoslaavia Vabariigis Makedoonias, Montenegros, Serbias ja Albaanias) ning Põhja-Küprosel. Kokku küsitleti 1012 Eestis elavat Euroopa Liidu kodanikku.