Rahandusministeeriumi asekantsler Tanel Ross selgitas Delfile, et stabiilsuse ja kasvu pakti reeglite ning struktuurse tasakaalu nõude sisseviimine liikmesriikide seadusandlusesse tugevdab väga oluliselt majanduspoliitika raamistikku kõigis euroala riikides ning on igati kooskõlas Eesti seisukohtadega.

Eestis on IRL juba mõnda aega toetanud sarnast ideed tasakaalus eelarve nõude kirjutamisest põhiseadusesse. Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sester IRList kordas, et IRL on jätkuvalt seda meelt, et eelarve tasakaalu puudutavad punktid peaksid olema fikseeritud seaduse tasemel, eelistatult põhiseaduses.

“Vaadates tänase Euroopa paljude riikide eelarveid, näeme me lõhkilaenamist, ülejõu elamist ja vastutustundetut kulude kasvatamist. Selline käitumine seab ohtu kogu Euroopa finantstasakaalu ning ühtse toimimise,” selgitas Sester.

IRL on tema sõnul sellel teemal teinud selgitustööd alates ajast, kui Euroopa analoogsed probleemid hakkasid Eestit otseselt puudutama ning kui tekkis oht, et ka Eestis võiks mingi poliitiline jõud hakata jõuliselt turult laene võtma, et poliitiliselt populaarseid kulusid suurendada.