"Siim Kallase kutsumine on ajakirjanduslikult ainuõige samm ja läbi räägitud ka ERR-i juhatusega. Vaatajate huvides on näha valimiste eelõhtul väitlust, kus on kohal kõik riigikogus üles seatavad kandidaadid," ütles ERR-i poliitikasaadete toimetuse juht Andres Kuusk, vahendas ERR-i uudisteportaal.

"Kuna valimiste kord praegust olukorda nii täpselt ette ei näinud, siis on tegemist pigem halli tsooniga ja mul on hea meel, et peale jääb ajakirjanduslik otsus. Tulevikus võiks valimiste korra kehtestamisel arutada toimetuse sõltumatut otsustusõigust saatekülaliste valikul," lisas Kuusk.

"Kolmapäevaõhtuses "Foorumis" osalenud erakondade esindajate debati järel on selge, et presidendivalimistel riigikogus on Siim Kallas üks kindlatest kandidaatidest ja tema kõrvalejäämine debatist oleks eksitav. Ja praegune olukord mahub ka valimiste kajastamise korra punktide alla," selgitas muutust ERR-i juhatuse liige Ainar Ruussaar.

"Me oleme seda asja iga kandi pealt kaalunud - pühapäevaõhtune debatt peab haarama kogu riigikogus toimuvat protsessi, mitte ainult valimiste esimest vooru. Ajakirjandusliku organisatsiooni juhatuse liikmena toetan ma poliitikatoimetuse otsust," lausus Ruussaar.

Eile kinnitas Ruussaar Delfile, et Kallast saatesse kutsudes rikuks ETV seadust. "Me ei saa kutsuda [pärast esimest vooru esitatavaid kandidaate debatile] enne esimest vooru. Tahtmine muidugi on, aga see on kord ja seda korda ei ole kehtestanud rahvusringhääling, vaid see on seadusest tulenev nõue, mille on kehtestanud rahvusringhäälingu nõukogu," selgitas Russaar.

"Kui kutsume Kallase, siis peame kutsuma ka teised, kes ei ole ametlikud kandidaadid," rääkis ta, kuid lisas, et sõltuvalt sellest, kas näiteks Siim Kallas osaleb või ei osale debatil, saab ilmuda kaks erinevat pealkirja: "ERR ei luba Kallast ekraanile" ja "ERR rikub seadust", mis mõlemad on tema sõnul iseenesest emotsionaalselt õiged.

Reformierakond ja sotsid on kokku leppinud, et seavad presidendivalimistel riigikogus esimeses voorus koos üles Eiki Nestori ja teises Siim Kallase.