Vene telekanali Rossija 1 uudistesaade "Vesti" tegi Eestist uudislõigu, kus öeldakse, et Eesti üritab kõike venelastega seotut unustada ja ETV+ tehakse propagandakanaliks. Just selle viimase kinnitamiseks toodi välja intervjuu Darja Saarega, kus Saar vastas kolm korda, et telekanal hakkab valitsuse ametlikke seisukohti edastama. Darja Saar ütles Delfile, et see oligi nende eesmärk: panna ta vastused vastavasse konteksti.

Lugu sai alguse üle-eelmisel nädalal, kui 16. juulil planeeriti venekeelse "Aktuaalse kaamera" lugu venekeelse kanali ETV+ arengute kohta. Õhtu enne seda helistas ETV+ peatoimetajale Darja Saarele Vene telekanali Rossija 1 uudistesaade "Vesti" võttegrupp, kes plaanis Eestist tehtava uudislõigus teha intervjuu ka Darja Saarega. "Mina palusin omaltpoolt, et AK teeb intervjuu võttegrupiga ja natuke filmib kogu seda tegevust, mis toimus," sõnas Saar. "Kahjuks millegipärast operaator on võtnud tükid, aga täisversiooni ei ole üles võtnud." Filmitud lõik ilmus samal õhtu venekeelses Aktuaalses Kaameras, alates teisest minutist. 

Intervjuu Vene telekanali ajakirjanikuga oli Saare sõnul pikk, soojendusküsimused olid sõbralikud ja rahulikus meeleolus. Intervjuu võttis oodatud pöörde, kui Vene ajakirjanik palus teha küsitluse, kuidas vastab ETV+ peatoimetaja kindlatele poliitilistele küsimustele. "Ma juba eelnevalt teadsin, et nende eesmärk on teada: miks nad on tulnud, mida täpsemalt tegema. Ma teadsin, mis küsimused neil on. Ja see küsimus, mida ta esitas oli see, et kuidas justnimelt uudistes hakatakse neid teemasid kajastama. Sisuliselt kõik need küsimused, kus tuli vastuse pikem kommentaar, lahti selgitamine, see kõik lõigati välja ja monteeriti kokku selline lugu," kirjeldas Saar.

Nimelt küsiti Darja Saarelt kas Donbassis võitlevad separatistid või omakaitseväelased, kellele kuulub Krimm ja mis toimus pronksiööl. Saar ei võtnud seisukohta, vaid viitas Eesti riigi ametlikule seisukohale.

Järgnevalt on toodud Delfi ajakirjaniku lõik intervjuust Darja Saarega.

Te ütlesite seda kolm korda järjest…

Täpselt nii ongi. See oligi eesmärk. Ükskõik, mida sa ka ei ütle, et kõige targem on üldse hoiduda igasugustest intervjuudest. Sest selle nimeks on RTR Rossija. Sealne ei ole võrreldav meie võimekustega. Seal on eraldi osakond, kus töötavad mängufilmide režissöörid, montaažirežissöörid, kes lõikavad lugu täpselt nii, nagu vastavalt stsenaariumile vaja. Soovituseks edaspidi kõigile teistele, lihtsalt hoiduge igasugu intervjuudest.

Kas teile tuli üllatusena, et just see klipp teist uudislõiku pandi?

See ei olnud üllatuseks, sest me teame, mis seisus praegu Venemaa ajakirjandus on, seal on väga raske oodata, et nad tõesti teevad ajakirjanikutööd. Pigem tehakse musta materjali montaaži tarbeks.

Kui te vastasite, et käsitlete teemasid vastavalt Eesti valitsuse ametlikule seisukohale, siis kas mõtlesite, et hakkate reaalselt hakkate uudistes ametlikke seisukohti edastama?

Ikkagi selliste sündmust puhul, nii nagu ta seda küsis, need seisukohad ja arvamused, mis eksisteerivad nii meie ühiskonnas kui ka Venemaa ühiskonnas, on hästi erinevad. Tegelikult meie eesmärk on tuua välja erinevaid seisukohti ja võimalikult objektiivselt neid käsitleda. Aga arvamus või seisukoht, kuna see on inimese poolt, on juba omaette subjektivine. On iga ajakirjaniku südametunnistuse küsimus, kuidas ta konkreetselt mingit sündmust käsitleb, kas ta sildistab selle või toob ära erinevate osapoolte seisukohad ja arvamused.

Te olete seisukohal, et teie kanal ei ole valitsuse hääletoru?

Ei. Absoluutselt mitte. Mina sellist kanalit tegema ei hakkaks. Kui ikkagi tehakse intervjuud, tehakse intervjuud, mitte ei lõigata erinevad sõnad välja ja monteeritakse need kokku. Ma arvan, et see on mingi muu žanr.

Mis te lõigust arvate?

Arvan, et mul on lihtsalt väga kahju nendest Venemaa ajakirjanikest. Ma tahaks siiralt loota, et nad teevad seda ainult seepärast, et neil ei ole võimalik kuidagi ausamalt oma leiba teenida ja neil ei ole kuskile minna. Viimasel ajal kohtun pidevalt ajakirjanikega, kes lahkuvad massiliselt Venemaalt ja otsivad võimalusi, et leida töökohta Euroopa Liidus. See on lihtsalt massiline, see on lihtsalt haige, mis praegu Venemaal toimub.

Ehk siis see illustreerib seda, kuidas Venemaal praegu ajakirjandus toimub?

Venemaal ei saa praegu sisuliselt rääkida ajakirjandusest, saab rääkida lihtsalt montaažist.

Olite valmis sellisteks provokatsioonideks ja rünnakuteks?

Ma arvan, et me peaksime olema selleks valmis, et Venemaa arvab, et me tõesti valmistume infosõjaks nendega. Tegelikult ETV+ telekanali eesmärk on keskenduda meie sisemistele väljakutsetele ehk kogu meie ühiskonna sidususe tugevdamisele, et lahendada probleeme, mis meil on, et inimesed tunnevad, et nad on informeeritud; tunnevad, et nad on kaasatud eneseteostuseks. See on see, miks mina hakkasin seda kanalit tegema. Oleks mingi muu eesmärk, nagu Venemaa arvab, siis see ei ole minu teema. Arvan, et keegi teine teeks seda.

Vaata Vene telekanali uudislõiku siit: