"Nädalavahetusel tulid petukõned mis algasid 685 numbriga. Nüüd tuli mulle kõne 6766869009. Huvitav, kas on tegemist uue rünnakuga.
name," kirjutas üks lugeja. 676 on Tonga suunakood. Teada on antud ka 678 ja 261 suunakoodiga numbritelt tulnud kõnedest, mis on Vanuatu ja Madagaskari omad.

Teine lugeja saatis pildi sellest, et sai kõne numbrilt 67572211760. Antud kood viitab Paapua Uus-Guineale.

Delfile on teatanud mitu lugejat, et on täna pärastlõunal saanud kõnesid +678 ja +675 algusega numbritelt, mis tähistavad Vanuatu ja Paapua Uus-Guinea suunakoode.

Telia riskijuhtimise osakonna juht Andres Meister kommenteerib, et ka nemad panid tähele uut kõnede lainet ja on tarvitusele võtnud ka vastavad abinõud. N"umbrid, kust on tehtud uusi kõnesid on blokeeritud, kuid palume klientidel, kes saavad mõnest eksootilisest riigist pärit numbrilt vastamata kõne meid sellest teavitada. Kui tegu on numbriga, mille pealt tehakse pidevalt operaatori võrku n-ö spämmikõnesid, saab operaator selle blokeerida," ütles ta.

"Soovitame tundmatutelt välismaa numbritelt tulnud vastamata kõnesid ignoreerida. Kindlasti tuleks enne tundmatule välismaa numbrile tagasi helistamist hoolikalt mõelda, eriti juhul, kui kõnet välismaalt oodata ei ole ning tegemist on mõne eksootilise riigi suunakoodiga ja inimesel ei ole teada mõnest lähedasest inimesest, kes seal riigis viibib," soovitab Meister. "Uudishimu võib minna väga kalliks maksma. Samuti ei tohi reageerida SMSidele, kus palutakse tundmatule numbrile tagasi helistada või lubatakse suurt võitu – kõige targem on need kustutada ja kindlasti ei tasu avada ka seal olevaid linke."

Meistri sõnul tasub ka meelde jätta, et kalliks läheb kõne vaid sel juhul, kui inimene otsustab tagasi helistada. Vastamata kõne kliendile kulu ei tekita, samuti ei teki kulu siis, kui inimene Eestis olles kõnele vastab – sellisel juhul maksab kõne eest helistaja. Seda kelmid ei taha ja seetõttu tehakse just vastamata kõned.

Tele2 kommunikatsioonijuht Kertu-Kätlin Käisi sõnul on näha, et kõned Okeaania saareriikidest on viimastel päevadel sagenenud. "Kui ulatuslik hetkel käimasolev kõnede laine on, et oska veel hinnata, kuid hoiame piirkonna numbritel silma peal ning vastavalt vajadusele sulgeme kahtlased numbrid jooksvalt. Palume inimestel olla tähelepanelikud ning mitte vastata võõrastele numbritele. Kui on teada, et selles piirkonnas ei ole ühtegi reisivat tuttavat, siis kõnele vastata või tagasi helistada ei tasu," ütles ta.

"Me ei tea, milline on antud petukõnede skeem, kuid enamasti tehakse esmalt vastamata kõne ja katkestatakse see pärast paari kutsumist. Petturite huvi on, et inimene tagasi helistaks. Kui inimene nüüd tagasi helistab, suunatakse tema kõne aga tavanumbrilt eritariifsele numbrile ja vastab automaatvastaja. Seni, kuni inimene kuulab automaatvastaja juttu, maksustatakse kõne aga väga kõrge tariifiga."

Politsei ja piirivalveameti vanempressiesindaja Maria Gonjaki sõnul on aastaid üks levinuimaid petuskeeme olnud vastamata kõnede tegemine välismaa numbritelt, millele tagasi helistades võetakse helistajalt mitmekordset tariifi. "Teise variandina saabub kõne välismaa numbrilt ja selle vastuvõtja kuuleb vaikust või kõne katkeb, mis sunnib inimesi tagasi helistama. Kui kõnet välismaalt oodata ei ole, siis ei maksa vastata tundmatult numbrilt tulnud vastamata kõnele, eriti kui helistaja on nimme lasknud telefonil vaid mõni hetk kutsuda," selgitab Gonjak.

Uudis on täiendamisel.