Ülehomme algab selle aasta Eesti suurim sündmus — XI Noorte Tantsu- ja Laulupidu, millest hinnanguliselt saab kohapeal osa üle 100 000 inimese, ETV otsesaate ja otse.err.ee vahendusel veel vähemalt kaks korda samapalju. Kahjuks puudub nii osalejatel kui otseülekande vaatajatel võimalus ürituse järelvaatamiseks interneti videokeskkondades.

“Tehniliselt on kõige lihtsam, odavam ja efektiivsem järelvaatamist võimaldada laadides kõik tantsu- ja laulupeo etteasted eraldi videoklippidena laulupeo (youtube.com/maajailm2011) või rahvusringhäälingu (youtube.com/Rahvusringhaaling) Toutube kontole,” soovitab Reigo Kimmel.

Kimmeli sõnul on legaalselt selleks vajalik autoriõiguste kokkuleppe saavutamine Eesti Autorite Ühinguga, kes eelinfo kohaselt on nõus erandjuhul seda võimaldama 350 eurose aastatasuga.

Väga suur huvi

Hinnanguliselt vaadatakse antsu- ja laulupidu juba paari kuu jooksul YouTubes kordades rohkem kui lauluväljakule inimesi mahuks. Kindlasti teevad seda nii osalejad kui pealtvaatajad, kuid Kultuuripealinna aastal on kindlasti suur huvi ka kodu- ning rahvusvahelisel online meedial. Väga
reaalne, et videotel on vaatamisi juba paari kuuga rohkem kui Eestis elanikke.

Kõige õnnelikumad selle võimaluse on noored tantsu- ja laulupeolised, kellel juba sama päeva õhtul või hiljemalt uue nädala alguses on võimalik seda meeleolukat nädalavahetust tasuta meenutada ning ei pea hakkama ootama laulupeo DVD ilmumist.

Kimmeli sõnul vähendavad ühes, ametlikus kanalis olevad HD formaadis klipid oluliselt piraatlust ehk kokkuleppe saavutamise ning kinnutuse puhul, et tantsu- ja laulupeo etteasteid saab hiljem internetis HD formaadis järelvaadata ning jagada välistab samade videote üleslaadimise kasutajate poolt, kellel selleks ei oleks õiguseid. Näiteks on tänaseni mitmetel YouTube kontodel alles ETVst salvestatud videomeenutused varasematest laulupidudest.