“Nende operatsioonid on veidi teistsuguse iseloomuga,” ütles Eesti Päevalehele Iraagi kontingendi kapten Brus. “Plaan on selline, et koalitsioonijõud end valimisjaoskondades ei näita, julgeoleku eest vastutavad seal iraaklased ise.”

Brus märkis, et 30. jaanuaril toimuvad Iraagi üldvalimised nõuavad koalitsioonijõududelt suuri pingutusi. “Valimispunkte turvatakse kahes perimeetris: iraaklased seespool, koalitsioon väljaspool.”

Valimisjaoskondade ümber kulgeb sisuliselt rindejoon, sest mässulised on lubanud tappa igaühe, kes valima läheb. Autode liikumisele kehtestatakse kaheks päevaks komandanditund, sest autopommid on mässuliste põhirelvaks.

Vahetult valimiste eel vahetub Eesti kontingendi vanem. Senine vanem kapten Toomas Väli naaseb, pühapäeval aga siirdub Iraaki tema asemele kapten Kalle Teras. Teras on varem teeninud õhutõrjedivisjonis, maaväe staabis ja kaitsejõudude peastaabi väljaõppejaoskonnas.

Iraagis paiknev Eesti jalaväerühm Estpla-10 tabas Bagdadist edelas suuri mässuliste relvapeidikuid, kus leidus peale lõhkeaine, suurtükimürskude ja miinipildujamoona ka käsitulirelvi.

Kokku tabati koostöös USA soomusjalaväelastega kolm suuremat peidikut.

Iraagis teeniva teavitusohvitseri Neeme Brusi teatel arvatakse just selles piirkonnas olevat üks põhilisi mässuliste tugialasid pärast Falluja vallutamist.