Ajutises liikluse kontrollpunktis märkasid sõdurid, et üks sõiduauto püüab kontrollpunkti vältida. Auto läbiotsimisel leiti isevalmistatud lõhkekeha, mis on Iraagi terrorivõitlejate lemmikrelv. Juht tunnistas süü omaks ja andis üles ka oma kaaslased, kelle kinnivõtmisel tekkis tulevahetus, teatas Delfile kaitsejõudude peastaap.

Ükski koalitsiooni sõdur kannatada ei saanud, kahtlusalused anti uurimise läbiviimiseks üle Iraagi võimudele. Kahtlustavate elamute läbiotsimisel leidsid USA ja Eesti sõdurid veel hulga kahtlasi esemeid.

“18. märtsist kujunes meie jaoks senise missiooni kõige tegusam päev,” ütles rühmaülem kapten Margus Kuul. ”Selle eduka operatsiooni tulemusena on meie vastutusalas jälle veidi rohkem julgeolekut”.

Kapten Kuuli sõnul pöörduvad kohalikud elanikud üha sagedamini koalitsioonijõudude poole palvega kaitsta neid terroristide eest, mis näitab iraaklaste usalduse kasvu ka Eesti sõdurite suhtes.

Sel nädalal sõidab ESTPLA-12 Iraagist koju kahenädalasele puhkusele. Viimase kuu jooksul viidi läbi enam kui 60 patrulli, läbiotsimisi ja muid operatsioone.

34-liikmeline Eesti kergejalaväerühm tegutseb Bagdadist põhjas asuvas umbes Võru- suuruses Sahab Al Boori linnas, viies seal läbi öiseid ja päevaseid patrulle nii jalgsi kui motoriseeritult.

ESTPLA-12 teenib Bagdadi lähistel Ameerika Ühendriikide maaväe 4. jalaväediviisi 1. brigaadi võitlusgrupi pataljoni 7-10 CAV (4th Infantry Division 1st Brigade Combat Team 7-10 Cavalry Regiment, 4ID 1BCT 7-10CAV) koosseisus.

Lisaks teenivad praegu erinevates koalitsiooni staapides neli Eesti staabiohvitseri.

Detsembris pikendas riigikogu oma otsusega Eesti kaitseväelaste osalemist välisoperatsioonil Iraagis kuni aasta võrra alates 1. jaanuarist 2006. Riigikogu otsusel on Eesti üksuste suuruseks kuni 40 kaitseväelast.