Kaitseväe endine ülem Aleksander Einseln ütles ajalehele Komsomolskaja Pravda, et 1990ndatel müüsid Vene sõjaväelased Eestis kõike — näiteks automaate, kuulipildujaid, tankitõrjesüsteeme ja kaasaskantavaid seniitraketikomplekte Strela. Rootsi müüdud sõjavarustus laaditi rahumeeli reisilaevale Estonia, vahendab SL Õhtuleht.

“Sel ajal võidi vedada absoluutselt kõike — polnud mingit kontrolli. Väiksemal alusel või kalalaeval on suurem oht, et saladus võib paljastuda. Huvitav, et sellist teed kasutasid Rootsi sõjaväelased, mitte kriminaalkurjategijad,” lausus Einseln.

Õhuväe endine ülem kolonel Urmas Roosimägi olevat oma silmaga näinud, kuidas Vene sõdurid rootslastele müüdud raketi salakaubana teele saatsid.

Ajakirjanik Christopher Bollyni sõnul on tõendeid, et ka 27. septembril läks Estonia pardale hulk salakaupa, mis rändas Egiptuse kaudu ilmselt Iisraeli. Samuti teadvat Bollyn, et 28. septembriks tellis Estonia omanikfirma Nordström & Thulin sadamast Arlanda lennuväljale tugevdatud eskordi.