Mootorpaadist rääkisid RTR Rossija filmis kaks hukust pääsenut. „Ma nägin pisikese laeva tuld,” räägib üks, „paat liikus meist miskipärast kaugemale ja see tundus väga kummaline.” Kusjuures mõlemad tunnistajad kirjeldasid paati ühesuguselt. Kes kaatrit hukuööl kasutas, pole siiani teada, kirjutab SL Õhtuleht.

Mõnedki linateoses esitatud faktid tulid üllatusena isegi rahvusvahelise uurimiskomisjoni liikmele Erich Moikile. Laipu oli ka väljaspool laeva, samuti veel üht-teist huvitavat — kõik see viitab sellele, et päris puhas see asi pole, räägib Moik.

Filmitegijad kinnitavad, et pärast katastroofi tõusis Arlanda lennuväljalt Stockholmist õhku kaks lennukit, mille pardal oli üheksa reisijat, kes alul laevahukust pääsenuiks kuulutati, hiljem aga kadusid, nende seas ka kapten Avo Piht. Nad ei läbinud passikontrolli.

Moik mõtiskleb selle üle, kuidas Piht kiirabiauto juures rõhutatult pikalt kaamerasse vaatas, justnagu tahtes, et teda kindlalt märgataks. Moik usub 99 protsenti, et see on tema — mehed tundsid teineteist 16 aastat.