Üle aasta Venemaal vangis olnud Eesti territooriumilt röövitud kaitsepolitseiametnik Eston Kohver jõudis laupäeval kodumaale. Täna teatas kaitsepolitseiamet, et ta on tagasi tööl.

"Eston ei ole puhkuselainel, Eston on väga töine. Töötab meie majas ja teeb täpselt seda, mida vaja," ütles Arpo.

"Juba Estoniga taaskohtumiste esimestel minutitel oli rõõmustav ja heas mõttes naljakas kuulda, kuidas Eston hakkas kohe meenutama, millised tööasjad tal täpsemalt pooleli on," lisas ta.

Küsimusele, kui kindlad saavad kaastöötajad Eston Kohveri peale olla pärast nii pikka aega Venemaa jõudude surve all viibides, vastas Arpo, et Kohver on väga tugev inimene. "Kui me räägime Estoni isikuomadustest, siis raske on ette kujutada inimest, kellel need isikuomadused võiksid olla kindlamad. Aga selge on see, et sellistes olukordades - tegelikult ka igalt pikalt missioonilt naasmise puhul, kus isik on kontaktis vastaspoolega - räägitakse väga põhjalikult selle inimesega, käiakse üle kõik aspektid. Selles osas töö veel käib. Me saame tervikliku pildi, mida täpselt temaga Venemaal räägiti ja mismoodi tema sellele reageeris."

Arpo sõnul ei saa Kohveri vabastamisel alahinnata diplomaatilise surve rolli. "Seda näitab kasvõi Vene kõrgete diplomaatide retoorika muutumine kohtumistel. Kui alguses üritati teha nägu, et sellest juhtumist isegi ei teata, siis lõpus enam ei olnud see võimalik, sest ka meie partnerriigid tõstatasid selle igal võimalusel. Selle eest neile väga suur aitäh."

"Kui Venemaa kunagi tulevikus kas Eesti või mõne teise riigi vastu peaks midagi sellist plaanima - ükskõik, mis põhjusel -, siis tal oleks nii-öelda rehkendus silmade ees, et plussid ja miinused ütleksid selge "ei", ei ole mõtet, see läheb kallimaks kui asi väärt on."

Arpo sõnul on kapo koostööd FSB-ga sisuliselt olematu. "Üks näide meie katsest piiriülese kuritegevuse osas mingilgi määral teha, eeldades, et kurjategijad on mõlema poole jaoks kurjategijad, oli Eston Kohveri kohtumine FSB-ga 2011. aastal ametlikult Luhamaal piiril, kui Eston andis FSB-le meie kogutud informatsiooni piiriülese kuritegevuse kohta. FSB kindlasti teadis, millega Eston tegeleb, justnimelt selle piiriülese kuritegevusega. Ütleme, nad ei kasutanud seda informatsiooni nii, nagu meie seda oleks oodanud või loomulikuks pidanud," selgitas Arpo.

Möödunud aasta 5. septembri hommikul võtsid Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) töötajad kaitsepolitseiniku Eston Kohveri kinni ja viisid ta Lefortovo vanglasse. Pihkva oblasti kohus mõistis spionaažis süüdistatud Kohveri 19. augustil 15 aastaks vangi.

Möödunud laupäeva, 26. septembri hommikul vahetati Eston Kohver Piusa jõe sillal riigireetur Aleksei Dresseni vastu välja.