„Lahingugrupi pioneerid võtavad kontrollpunktis maha kõik sealsed kindlustused ning valdus antakse kohalikele elanikele tagasi samas seisukorras nagu see oli kontrollipunkti rajamise hetkel, teatas kaitseväe peastaap.

Kontrollpunkt Haqmal rajati Estcoy-13 rotatsiooni alguses, kui kompanii edenes jõudsalt ida suunas ning laiendas julgeolekuala Loy Mandeh piirkonnas. Aasta tagasi oli see piirkond mässuliste kontrolli all, 2010. aasta suvel korraldasid mässulised sellelt alalt rünnakuid patrullbaasi Wahid vastu.

Eelmine kompanii Estcoy-13 suutis meie julgeolekuala nii palju laiendada, et kontrollpunkti Haqmal asukoht on juba teiste kaugemate kontrollpunktidega ümbritsetud ning puudub vajadus selle mehitamise järele,“ ütles Estcoy-14 ülem major Eero Aija. „Pideva patrullimisega on suudetud mässulised alast eemal hoida. Eriti oluline on hea koostöö kohalike elanike ja eestlaste vahel, mis on meie vastutusalal peamine julgeoleku tagaja.“

„Kompanii saab nüüd suuremate jõududega keskenduda keerulisematele piirkondadele. See aga ei tähenda, et kontrollpunkti Haqmal piikonnas olevatest küladest kaoks ISAFi kohalolek. Patrullid külastavad seda piirkonda jätkuvalt ning toetavad kohalikku elanikkonda ja politseid julgeoleku tagamisel,“ ütles major Aija.

Jalaväekompanii Estcoy-14 paikneb patrullbaasis Wahid ning mehitab kahte kontrollpunkti. Kompanii alustas teenistust Afganistani lõunaprovintsis Helmandis maikuus. Eesti kaitsevägi osaleb Afganistanis NATO juhitud rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast ja teenib rahutus Helmandi provintsis alates 2006. aastast.