"Kui kõik läheb nii, nagu täna paistab, võetakse see kahtlane asi vastu juba kuu lõpus," sõnas Raid. Tema sõnul oleks väga positiivne, kui inimesed riigikogu suurest saalist asja üle enne hääletamist veelkorra järele mõtleksid.

Raid ütles, et hääletab kindlasti ESM-i vastu ning palub asja üle korralikult järele mõelda kõigil teistelgi riigikogu liikmetel.

"See on väga ulatuslik küsimus, kiirustada igal juhul ei tasu ning võib-olla oleks õige panna ESMi leping rahvahääletusele," tegi Raid ettepaneku.

"Peab nentima, et kui Eesti ühines kümme aastat tagasi Euroopa Liiduga, ei saanud ta kindlasti rahvalt nii ulatuslikku mandaati, nagu seda vajaks ESM-i vastuvõtmine," meenutas Raid.

Eesti valijad andsid 2003. aastal toimunud referendumil loa liitumiseks Euroopa Liiduga rangelt tingimuslikult, mille kohaselt "Eesti võib kuuluda Euroopa Liitu, lähtudes Eesti Vabariigi põhiseaduse aluspõhimõtetest" ning et "Eesti kuulumisel Euroopa Liitu kohaldatakse Eesti põhiseadust, arvestades liitumislepingust tulenevaid õigusi ja kohustusi".

"ESM-i ratifitseerimine piirab kindlasti Eesti finantsilist sõltumatust, paraku ei tea aga keegi, kui kaugeleulatuvad sammud sellele järgneda võiksid," ütles Raid.

Paljud analüütikud on Raidi sõnul hoiatanud, et ESM kriisi ei lõpeta, niisiis on Eesti kohustused tulevikus teadmata. "Kogu asjast võidavad igal juhul laisad ja lohakad - riigid, kes pole suutnud ega tahtnud ise kokkuhoiuga tegeleda," hindas Raid.

Tema sõnul on ebaõiglane, et enim püksirihma pingutanud Eesti peab vastutustundetute Lõuna-Eurooplaste lollused kinni maksma. "Meie liitumislepingus puudub vähimgi kohustus maksta võõraste riikide võlgu, Euroopa Liidu enda seadused keelavad sama asja samuti," ütles ta.

Raid on Viru hotelli homseks kutsunud kohale esindajad kõigist neljast riigikogu parteist, demokraadi ning kõik riigikokku mitte pääsenud parteid.

Homsel ümarlaual kõnelevad Andres Herkel, Rainer Vakra ja Igor Gräzin. Ülejäänud kõnelejad on Aleksander Laane (Erakond Eestimaa Rohelised), Peeter Võsu (Erakond Eesti Kristlikud Demokraadid), Aivar Koitla (Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhatus), Vello Leito (Eesti Iseseisvuspartei), Rein Koch (Eesti Vabaduspartei - Põllumeeste Kogu), Ingvar Tšižikov (MTÜ Vabade Kodanike Ühendus) ning Urmas Ott (Vaba isamaaline kodanik).