Märt Rask ütles tänasel pressikonverentsil, et see oli kohtu läbi aegade kõige keerulisem otsus, mis sündis väga tõsiste diskussioonidega.

Riigikohtunikud Henn Jõks, Ott Järvesaar, Eerik Kergandberg, Lea Kivi, Ants Kull ja Lea Laarmaa eriarvamuse järgi tulnuks õiguskantsleri taotlus rahuldada.

Riigikohtunik Tambet Tampuu leidis, et ESM-i asutamislepingu artikli neli lõige neli vajab kehtima hakkamiseks rahvahääletuse teel põhiseaduse muutmist.

Riigikohtunik Villu Kõve hinnangul tulnuks õiguskantsleri taotlus jätta läbi vaatamata. Samuti esitasid eriarvamused esitanud riigikohtunikud Jüri Ilvest ja Jaak Luik.

Riigikohtu üldkogu jättis oma tänase otsusega rahuldamata õiguskantsleri taotluse tunnistada Euroopa stabiilsusmehhanismi asutamislepingu (ESML) artikli 4 lõige 4 põhiseadusega vastuolus olevaks. Riigikohtu hinnangul vaidlustatud artikkel küll piirab riigikogu finantspädevust, demokraatliku õigusriigi põhimõtet ja Eesti suveräänsust, aga piirang on õigustatud.

Riigikohtu üldkogu märkis, et põhiseaduspärasuse probleem ei pruugi tekkida ainult lepingu ratifitseerimisel, vaid ka lepingu täitmisel. Näiteks on riigikogu ülesanne otsustada, kuidas rahastada lepingu täitmist. Riigikohus saab kontrollida ka ESML-i täitmise põhiseaduspärasust, kui see tulevikus vaidlustatakse.