Tipp võeti kohaliku aja järgi kell 9.30.

Teate tipu vallutamisest saatsid alpinistid Eestisse täna pärastlõunal satelliitelefoni vahendusel. Alpinistid alustasid oma ekspeditsiooni 10. aprillil, teekonda on võimalik näha siit.

Seni on selle Himaalajas asuva maailma kõrguselt kuuenda mäe vallutanud kokku seitse eestlast, kõik mehed. 1998. aastal püüdis esimese eestlannana samal mäel 8000 meetri piiri ületada mägironija Helme Suuk, kuid tal ei õnnestunud tippu jõuda.

17. aprillil tõusid Nõulikud kliimatingimustega kohanemiseks edukalt 4700 meetrile, kust avanes kaunis vaade nii Džomolungmale kui ka Cho Oyule endale. Järgmisel päeval jõuti päikesepaistelise ilmaga 4900 meetri kõrgusele alumisse baaslaagrisse. 22. aprillil teatasid alpinistid, et jõudsid läbi kahepäevase tuisu ja lumetormi 5700 meetri kõrgusele Cho Oyu ülemisse baaslaagrisse.

Tõus tipu suunas algas 9. mail, kui jõuti esimesse laagrisse 6400 meetri kõrgusel. 10. mail jõuti teise laagrisse 7140 meetri kõrgusel. "Vaatamata hirmsale purgaale jõudsid Uko ja Anu lõpuks kolmandasse laagrisse, kõrgus 7530 meetrit," teatas ürituse sponsor, reisibüroo Go Travel tegevjuht Matti Pruul 11. Mail. 12. Eile õhtul, enne tipuürituse algust, anti teada, et külma oli 22 kuni 26 kraadi, tuulekülma aga kuni -38 kraadi.

"Täna öösel juhtus väga palju," kirjutasid Anu ja Uko Nõulik oma vahetuid muljeid. "Ilm oli öösel ilus, aga väga külm: –40 kraadi, lisaks 8–11 m/s lõõtsuv tuul. Mäel on väga vähe lund, ainult jää ja kivid ning see teeb ronimise raskeks. Hommikul jõudsime platoole, kus oli vaja liikuda veel umbes kolm tundi, aga selle ajaga muutus ilm oluliselt. Peale tuli pilv ja kui hakkasime tagasi tulema, ka lumetorm, mis endiselt kestab. Nii et tipust Everesti ei näinud ja sellest on kahju."

"Õnnitleme Anu ja Ukot! Elasime neile väga kaasa kogu selle teekonna," rõõmustas Matti Pruul. "Ega see kergelt ei tulnud, ilmaolud olid ikka väga keerulised. Šansid olid kogu aeg 50-50, sest eks neil ole väike laps kodus, ega nad väga suuri terviseriske ei saanud võtta," sõnas Pruul.

Mägironimisega alustasid Anu ja Uko Nõulik vaid mõni aasta tagasi, treeninud on nad Jaan Künnapi klubis.

Anu ja Uko Nõulik saabuvad Tallinna lennujaama 25. mail kell 17.30.