Järvi rääkis neljapäeval ETV muusikasaates "Mi", et temaga ei ole seni ametlikku lepingut sõlmitud. "Lepingut ei ole olemas," nentis Järvi ja lisas, et on vaid kunagi ammu sõlmitud eelleping, mille alusel ta tööd teebki. "Väide vastab tõele," kinnitas ERSO direktor Andres Siitan BNS-ile.

Eellepingus sätestati Siitani sõnul Neeme Järvi ERSO peadirigendiks ja kunstiliseks juhiks asumine alates 2010. aasta septembrist, tema juhatatavate kontserdikavade arv ning nende eest saadav honorar.

"Maestro soovis, et hiljem sõmitavas lepingus oleksid veel mitmed täpsustused – eelkõige riigipoolne toetus ERSO välisreisidele ja salvestustele, kuid ka hädavajalike töökohtade juurdeloomine orkestrisse," rääkis Siitan, kelle sõnul ei ole toetuste all mõeldud mingit konkreetset rahasummat, vaid pigem kokkulepitud kultuuriministeeriumi poolset püüdu toetada ERSO turneesid ja salvestusi mõistlikus ulatuses ja vastavalt võimalustele.

"Viimatinimetatud punktide osas läbirääkimisteks on kultuuriminister Laine Jänes jäänud kättesaamatuks ning seetõttu pole olnud võimalik eellepingut millegagi täiendada. Seega toimub töö eellepingus sätestatud tingimustel," nentis Siitan.

Kuna lepingut ei ole, ei saa Neeme Järvi ka pidevat töötasu, vaid honorari Eestis juhatatud kontsertide eest, mis on Siitani kinnitusel äärmiselt tagasihoidlik võrreldes tema honoraridega mujal maailmas.

Tänavu septembris saatis Siitan kultuuriministrile avaliku kirja, milles heitis Jänesele ette orkestri keerulisse majanduslikku olukorda asetamist. Sisulist dialgoogi minstriga ei ole Siitani kinnitusel siiani õnnestunud alustada.

Kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles ütles BNS-ile, et ERSO peadirigendiga töölepingu sõlmimine on ERSO pädevuses. "Nii nagu eelmise peadirigendi Nikolai Aleksejeviga, on ka uue peadirigendi Neeme Järviga töölepingu sõlmimine ERSO pädevuses," rääkis Sukles BNS-ile. Sukles nentis, et tema andmetel töötab Järvi praegu eellepingu alusel ja kinnitas, et ei oska kommenteerida, mille taha on takerdunud töölepingu sõlmimine.

Tänavu septembris ERSO peadirigendi ametisse asunud Neeme Järvi oli ERSO kunstiline juht ja peadirigent ka aastatel 1976-1979.

1980. aastal lahkus Neeme Järvi koos perega Eestist ning asus elama Ameerika Ühendriikidesse. Alates 1982. aastast on ta Göteborgi Sümfoonikute peadirigent. Sel aastal tähistati tema kümnendat hooaega Detroidi sümfooniaorkestri peadirigendina. Maestro Järvi on ka Jaapani Filharmoonikute esimene külalisdirigent ja Kuningliku Šoti Rahvusorkestri audirigent.