Eesti rahvusringhäälingu arendusosakonna juhataja Janar Vilde rääkis Delfile, et uue maja nimel on suur hulk inimesi aastate jooksul väga palju tööd teinud ja seepärast on paratamatult kahju, et nüüd kõik pooleli jääb. "Ega ta meeldiv tunne ei ole kellelegi," sõnas Vilde, "aga elu ei koosne ainult meeldivatest asjadest," püüdis Vilde nõukogu otsusega leppida.

Uue hoone arenduseks tehtu ja kogu erialane info tuleb lähitulevikus põhjalikult arhiveerida. Samas tegi ERRi nõukogu eile juhatusele ülesandeks ka veel sel aastal erinevad lahendusvariandid välja töötada kesklinnas tegutsemiseks ning sobivale plaanile kooskõlastused, nõusolekud ja finantseering saada. Seega tuleb uue hoone arendusgrupil teha küll teistsugust, kuid kiiresti ja palju tööd.

"Suure tõenäosusega peab sügiseks midagi välja mõtlema," lausus Vilde ja rääkis, et arutelusid eri arendusprojektide teemal on varemgi olnud, kuid kõik ideed on väga toored ning peab vaatama, millised neist üldse võimalikud on. "Tuleb kaaluda, mis on peaga vastu seina jooksmine ja mis pole," ütles Vilde ja märkis, et koos võimalike lahendustega tuleb vaadata, milliseid resursse kasutada saab.

Uut maja lootes pole praeguseid ruume remonditud

ERRi nõukogu esimees Agu Uudelepp ütles eile pärast nõukogu istungit Delfile, et uue maja ootuses pole olemasolevaid hooneid väga remonditud ning seetõttu on nendega nüüd tööd muidugi palju. Kas ja mida olemasolevatest ruumidest aga remontima hakatakse, on Uudelepa sõnul kalkulatsioonide küsimus.

Nõukogu otsust selgitades ütles Uudelepp, et uudistetoimetustele tuleb saada kiiresti korralikud ühised ruumid, samuti on vaja juurde üht suuremat telestuudiot, kuid nendega pole aega oodata ja loota, et kunagi tekib uue maja ehitamiseks raha. Praegu on selge, et riigil selleks raha pole.

Tuisu 21 krunt ja detailplaneering on Uudelepa kinnitusel väärtuslik ressurss ja seetõttu tuleb tema sõnul vaadata, kuidas seda heaperemehelikult ja organisatsioonile kasulikult rakendada, kuigi projekti lõpuleviimiseks ei näinud nõukogu mittemingisuguseid perspektiive.

ERRi uue hoone projekti on aga panustatud 3,43,6 miljonit eurot (sõltuvalt sellest, mis sinna sisse arvestatakse). Seotud on see summa projekteerimise ja seni tehtud töödega. Uus maja läinuks ERRi tellitud hinnakalkulatsioonide järgi maksma 55,3–70,9 miljonit eurot ehk umbes miljard krooni.

Maja oli kavas rajada Tallinnasse Kristiine linnaossa Tuisu 21 kinnistule. ERR võttis ringhäälingumaja projekteerimisel aluseks arhitektuurikonkursi võidutöö, mille autoriks Taani arhitekt Erik Nobel. Võitnud projekt nägi ette klaasist hoone, mille sisse on paigutatud läbipaistmatute seintega stuudiod.