Juhtiv riigiprokurör Lavly Lepp ütles ETV saatele "Pealtnägija", et kriminaalmenetluses uuritakse, kas grupp inimesi on kunstlikult loonud tõendeid, et lavastada ärimees Nikolai Reisman süüdi ärimees Toomas Tamme tapmise tellimises, vahendavad ERR Uudised.

"Kolmele isikule on esitatud kahtlustused, et nad on loonud kunstlikult süütõendeid ja mõned neist on ka teadvalt valeütlusi andnud," kinnitas Lepp.

Eelmisel nädalal said kahtlustuse kuriteos kütuseärimees ja Aseri sadama juht Ljadov, legendaarne allilmategelane Arakas ja Ida-Virumaalt pärit varem tapmise eest karistatud Enriko. "Pealtnägija" andmetel on riigiprokuratuuril kavas esitada kahtlustus kuriteos ka Tammele, kuid temaga ei ole õnnestunud õiguskaitseorganitel seni ühendust saada.

Vandenõu põhjuseks on kahe Ida-Virumaa suurärimehe Tamme ja Reismani 2008. aastal lahvatanud äritüli, kuna esimesele kuulub Kiviõli Keemiatööstus ning teisele üle 330 hektari maad, kus riik lubas keemiatööstusel põlevkivi kaevandada.

Väidetavalt oleks äritüli lahenenud Reismani süüdi lavastamisega Tamme palgamõrva tellimises, mis oleks Reismani arvatavalt pikaks ajaks vangi viinud.

Kahtlustuse kohaselt tegi Enriko Ljadovi, Arakase ja Tamme mahitusel politseile väljamõeldud ausa ülestunnistuse, et Reisman palkas ta raha eest Tamme tapma.