ERR-i juhatuse liige Tiina Kaalep ütles Delfile, et valimissaadete paketi ETVs moodustavad kokku kümme saadet, sinna hulka käib kindlasti ka eraldi debatt üksikkandidaatidele, mis on eetris 9. veebruaril. Tulemas on veel kergema suunitlusega mälumäng erakondadele ning venekeelne valimisdebatt ETV2-s.

Kaalepi sõnul on valimiseelsel õhtul tulemas traditsiooniliselt ka erakondade esinumbrite debatt ja pikk valimisõhtu koos lülitustega erakondade kogunemispaikadesse, kus oodatakse tulemusi ning päev pärast valimisi on eetris järelanalüüs.

Teemadedebatte tuleb kokku neli, neile lisaks üksikkandidaatide debatt. „Tahame anda võimalikult paljudele inimestele eetriaega ja sõna ning kohelda neid kõiki võrdselt,“ kinnitas Kaalep, et teemadebattidesse kutsutakse kõikide poliitiliste jõudude esindajad, kes riigikokku kandideerivad.

„Ringhääling ei ole ainult tele, me kajastame valimisi ka teistes programmides suures mahus,“ rõhutas Kaalep. „Raadio 4 teeb venekeelse programmi, Vikerraadio teeb pikki intervjuusid ja debatte, Raadio 2-s on oma valimissaadete tsükkel.“ Rahvusringhäälingu portaalis tuleb valijakompass ning ning juba on avatud valimisportaal.

Kui traditsiooniliselt on valimisstuudiote saatejuhid olnud poliitikaajakirjanikud, siis sel korral lubab Tiina Kaalep ka siin muutusi. „Sel korral pakume võimalust ka teistele ajakirjanikele, murdmaks hoiakut, et poliitika on ainult poliitikute ja poliitikaajakirjanike asi,“ lausus ta.

„Oleme varem valimiste-eelse perioodi keerulisse retoorikasse ära uputanud ja lasknud poliitikutel rääkida mingis teises keeles,“ lubas Kaalep nüüd poliitika vaatajale-kuulajale lähemale tuua. Teiste ajakirjanike seas on saatejuhtideks ka Johannes Tralla ja Urmas Vaino ning väljaspoolt ringhäälingut on kutsutud valimisstuudiot juhtima ka BNSi ajakirjanik Anvar Samost. Lisaks on plaanitud ETV esimese stuudio kõrvale, kus valimisdebatid toimuvad, teha ka väike stuudio, kus ajalehtede reporterid kommenteerivad suures stuudios toimuvat.