"ERR on edastanud omapoolsed arvestuslikud kalkulatsioonid ning koos käinud komisjon saab need materjalid omapoolse arvamuse avaldamiseks homme (täna - U.S.). Seejärel selgub kas ja kuidas edasi toimitakse," kommenteeris kultuuriministeeriumi kantsler ja venekeelse inforuumi arendamise komisjoni esimees Paavo Nõgene.

Delfi teada küsib ERR uue kanali loomiseks 6,5 miljonit eurot, mis on oluliselt enam 2,5 miljonist, millega veel mõni nädal tagasi ERRi juht Margus Allikmaa oli valmis nädalas iga päev teatud tunnid venekeelset sisu tootma ja näitama.

Allikmaa andis ka ise lõpuks kinnituse 6,5 miljonile: "Me esitasime nö miinimumprogrammi või baasprogrami kirjelduse
maksumusega ca 2,5 mln eurot ja siis loetelu erinevat tüüpi saadetest,
mida võib baasprogrammile lisada. Valiku neist teeb komisjon ning selle
põhjal esitatakse ettepanek kultuuriministrile, kes omakorda teeb
ettepaneku valitsusele. Millise valiku teeb komisjon ja mis see valik
maksma läheb, on minule esialgu teadmata. 6,5 mln eurot on teemaga
ainult sedavõrd seotud, et meie poolt kirjeldatud valikus olnud saadete
maksumus kokku koos baasprogrammiga oli ca 6,5 mln eurot."

Mai keskel, ajendatud Ukraina kriisist, allkirjastas kultuuriminister Urve Tiidus käskkirja, millega moodustas nõuandva komisjoni, mille ülesanne on venekeelse inforuumi arendamise ettepanekute kujundamine valitsusele.

16-liikmelise komisjoni tööd hakkab juhtima kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene.

Komisjoni kuuluvad Tartu Ülikooli Narva kolledži direktor Katri Raik, ajaloolane ja pedagoog David Vseviov, Tartu Ülikooli emeriitprofessor Marju Lauristin ja sama ülikooli kommunikatsiooniuuringute professor Triin Vihalemm.

Ekspertidena on komisjoni kaasatud Raul Rebane, Hanno Tomberg ja Raivo Suviste.

Tegevajakirjanikest kuuluvad sinna Eesti Ekspressi ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja, ERRi Raadio 4 peatoimetaja Mary Velmet, ERRi venekeelse "Aktuaalse kaamera" toimetaja Jelena Poverina, ERRi uudistetoimetuse juhataja Urmet Kook. Ametnike poolt on komisjonis riigikantselei peaministri nõunik ja peaministri büroo juhataja Liina Kersna, kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja Martin Arpo, kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Anne-Ly Reimaa ja sama ministeeriumi kunstide osakonna audiovisuaalvaldkonna peaspetsialist Indrek Ibrus.

Ukraina sündmustest sai alguse idee luua Balti ühine avalik-õiguslik venekeelne telekanal. Eesti Rahvusringhääling (ERR) on teinud venekeelse telekanali kontseptsiooni ja kalkulatsiooni ning saatnud teadus- ja kultuuriministeeriumi.

Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse esimehe Margus Allikmaa sõnul on venekeelse telekanali avamiseks vaja poliitilist otsust, mis on tehtud pika perspektiiviga. Igapäevaselt mõnetunnise programmi tootmisele kuluks 2,5 miljonit eurot aastas.