„2012. aastal vajame uue maja arenduseks minimaalselt miljon eurot, et jätkata tööprojektiga sisekujunduse ja konstruktsioonide osas ning valguslagede ja muu hoone ehitusega tihedalt seotud tehnoloogilise sisustuse projekteerimist, samuti katta Riigi Kinnisvara ASiga sõlmitava lepinguga seotud kulud,“ kirjutas ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa kultuuriministeeriumile eile saadetud kirjas.

Uue tehnika ostuks üle kahe miljoni euro

Allikmaa selgitas, et täna rahvusringhäälingu kasutuses oleva põhivara amortisatsioon on 2,3 miljonit eurot aastas ning tema hinnangul on vaja minimaalselt kaks miljonit eurot investeerida uude tele- ja raadiotehnikasse.

„Järgmisel aastal tahame välja vahetada televisiooni kahe põhistuudio kaamerad, mikserpuldid, salvestusseadmed ja muu tehnika, et alustada neist 16:9 küljesuhtega pildi tootmist,“ põhjendas ta investeeringute vajadust. „Nende investeeringute kogumaksumuseks oleme kalkuleerinud 1,1 miljonit eurot.“

ERRi üheksakümnest kaamerast on Allikmaa kinnitusel ainult 45 16:9 pildi võimelised ning ainult 20 kaamerat on võimelised tootma HD kvaliteediga pilti. „Ühe uue põlvkonna kaamera keskmiseks maksumuseks on 60 000 eurot,“ märkis ta kirjas. Järgmisel aastal soovib ERR hankida vähemalt kümme uut kaamerat.

300 000 euro eest soovib ERR aga renoveerida Raadio 4 analoogväljastuse, uuendada raadioprogrammide tootmiseks ning väljastuseks vajalikku arvutiparki.

„Kusagilt tuleb veel kokku hoida raha raadiomaja alajaama renoveerimiseks, mille maksumuseks esialgsete arvestuste põhjal näib kujunevat 60 000 kuni 70 000 eurot,“ kirjutas Allikmaa.

Vihmavesi tungis 30. juulil rahvusringhäälingu raadiomaja keldrisse ning järgmise päeva varahommikul plahvatas niiskuskahjustusi saanud trafo. See jättis raadioeetri umbes tunniks ajaks vaikseks.

Niiskuskahjustuste tõttu töötamast lakanud seadmed on 40 aastat vanad, mis kuivades oludes on seni korralikult töötanud. Juuli lõpus uputuse järel keldris valitsenud ligi 100-protsendilisele õhuniiskusele aga nii vanad isolaatorid vastu ei pidanud.