Mälestusüritusel esinevad sõnavõtuga professor Peeter Lorents ja Kõue vallavanem Ott Valdma. Teenivad kaitseväe kaplanid Gustav Kutsar ja Silvester Jürjo. Kaitseväe ja kaitseliidu pärja asetavad memoriaalile brigaadikindral Riho Terras ja kolonelleitnant Raivo Lumiste, teatas ERNA selts.

ERNA Retk 2011 avatakse homme hommikul piduliku rivistusega Jüriöö pargis, kus osalejaid tervitavad riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma, Harju maavanem Ülle Rajasalu ning kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Riho Terras.

30 võistkonda alustavad oma teekonda dessandiga Eesti Mereväe laevadelt "Admiral Cowan" ja "Ristna" ning piirivalvelaevalt "Kõu" Salmistu rannale kell 16.45. Lisaks eestlastele osalevad tänavu sõjaväelased Belgiast, Šveitsist, Leedust, Georgiast, kaks võistkonda Taanist ning neli Soome võistkonda.

Kaitseliidu, ERNA seltsi ja kaitseväe korraldatud ERNA retkedel osaleb Eestist traditsiooniliselt enim võistkondi kaitseliidust. Tänavu on esindatud KL Tartu ja Põlva malevad, KL Kalevi ja Nõmme malevkonnad, kahe võistkonnaga lähevad 6. augustini toimuvale jõukatsumisele Tallinna, Harju ja Järva malevad, KL Pärnu malev osaleb koguni kolme võistkonnaga. Lisaks osalevad tänavu ERNA-l Scoutspataljoni, Vanglateenistuse, Kirde kaitseringkonna, 1. Jalaväebrigaadi tagalapataljoni, Põhja KRK Vahipataljoni, KVÜÕA, ning politsei- ja piirivalveameti võistkonnad.

Tänavune võistlus toimub kolme maakonna: Harjumaa, Lääne-Virumaa ja Järvamaa territooriumil. ERNA seltsi presidendi Meelis Rätsepa sõnul on maastik sel aastal eriti vaheldusrohke - võistlejad läbivad kõnnumaid ja metsi, soid ja rabasid, erineva läbitavusega veetakistusi ning ammendatud karjääre. Võistlustrass on linnulennult umbes 85 km pikkune, vastutegevust ja maastiku eripära arvestades läbivad paremad võistkonnad umbes 120 km, kehvemad veelgi enam. Võistkonnad on rajal kolm ööd, vähemalt kaks neist kulub luureülesande täitmisele.

Võistluse "ERNA Retk 2011" ülem on KL ülem kolonelleitnant Raivo Lumiste, staabiülem kolonelleitnant Jaak Kallak Rootsist, võistluste peakohtunik aga leitnant Aki Kupiainen Soomest. Kohtunikud on tavapäraselt Põhjala Sinibarettide Liidu liikmete seast.

Võistluste lõpetamine toimub laupäeval baaslaagris Läsnal, kus osaleb ka kaitseminister Mart Laar.

ERNA Retke korraldatakse alates 1994. aastast. ERNA grupp, võitles punaste poolt okupeeritud kodumaal täpselt 70 aastat tagasi ning oli 1941. aasta sõjasuvel Soomest kodumaale saabunud vabatahtlike luurerühm, tänu kellele päästeti NKVD ja hävituspataljonide küüsist ning seega kindlast surmast, tuhandeid punase okupatsioonivõimu metsikuste eest metsadesse pakku läinud eestlasi.

ERNA grupi tegevust vaenlase tagalas hindavad ajaloolased kui esimest organiseeritud relvastatud vastupanu Eestit okupeerinud kommunistlikule diktatuurile. Hiljem pataljoniks formeeritud ERNA võitlejad osalesid Tallinna vabastamisel ja Muhu- ning Saaremaa vabastuslahingutes.