"Usun, et rämpstoidu maksustamine on keeruline," kommenteeris Nool Delfile Euroopa mõnes riigis kehtestatud rämpstoidumaksu. "Esiteks tuleks selgeks mõelda, mis üldse on rämpstoit. Kas näiteks korralikust hakklihast ja mahejahust valmistatud hamburger kvalifitseerub rämpstoidu alla?"

"Samuti me teame, et ka liigne suhkrutarbimine mõjutab oluliselt inimese tervist ja kehakaalu. Kas peaks siis ka suhkru maksustama? Võimatu. Salasigarettide ja salaalkoholi kõrvale lisanduks lihtsalt järgmine salakaubaartikkel, sellisel juhul suhkru näol."

Elanike tervise eest võitlemisel tuleks rõhku panna noorte liikumisharjumuste parandamisele, rõhutas olümpiavõitjast riigikogulane. "Esiteks tuleb lisada kooli õppekavadesse täiendavaid liikumistunde. Lisaks kehalisele kasvatusele ka näiteks tantsimine, rahvatants jms. Arvan, et iga gümnaasiumi lõpetav poiss peaks suutma teha läbi NATO kehalise võimekuse testi. Hetkel ei panustata koolides liikumisharjumuste suurendamisse piisavalt."

"Lisaks eelmainitule tuleb kindlasti tähelepanu pöörata ka noorte toitumisele. Kõige kiirem moodus toitumiskäitumise parandamiseks on keelata koolides ära rasvase ja madala toiteväärtusega toidu, nagu friikartulite ja kartulikrõpsude, müük," rääkis Nool.

Eks lõppkokkuvõttes peavad inimesed oma tervise eest eelkõige ise hoolt kandma, arvas ta.

Suitsetajate ja napsutajate tervisekindlustus olgu kallim


Lisamotivaatorina enda tervise eest hoolitsemisel võiks mõjuda tervisekindlustuse sõltuvus inimese füüsilisest konditsioonist, nagu autokindlustus sõltub autojuhist, pakkus Nool. "Arvan et võrdlus on igati kohane, kuna eestlased hoolitsevad tihti autode eest paremini kui enda tervise eest. Inimene käib auto ülevaatusel kord aastas vabatahtlikult oma raha eest. Võrdluseks võib küsida, kui tihti käiakse tervisekontrollis?"

" Minu arvates oleks mõistlik, kui näiteks suitsetajatel või napsitajatel oleks tervisekindlustus kõrgem, kuna selgelt on ühiskonnale koormus oluliselt suurem - rohkem traumasid, suurem südame-veresoonkonna haiguste arv, rohkem töölt puudumisi jne."

Inimesed peavad enda eest rohkem hoolitsema. Vastavat teavitamistööd tuleb alustada eelkõige just noortega, kuna neil ei ole veel välja kujunenud kindlad eluhoiakud. Noorte seas on kasutegur suurim, ütles endine tippsportlane.