Esmaspäevaste andmete kohaselt on haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuses (ECDC) registreeritud liikmesriikides 817 hemolüütilise ureemia sündroomiga (HUS) juhtu, neist Saksamaal 781. Haigestumistest 23 on lõppenud surmaga, neist 22 surmajuhtu on registreeritud Saksamaal ja üks Rootsis, teatas terviseamet.

Lisaks on teavitatud 2508 STEC nakkuse juhust, neist 2447 Saksamaal, 13 juhul on haigestumine Saksamaal lõppenud surmaga.

Saksamaal esineva puhanguga seotud HUS ja STEC haigusjuhte on registreeritud Rootsis, Suurbritannias, Hollandis, Taanis, Poolas, Hispaanias, Austrias, Tšehhis, Luksemburgis, Prantsusmaal, Norras ja Soomes. Haigestunud on peamiselt täiskasvanud, kellest enamus on naised.

Haigustekitajaks on inimesele ohtlikku toksiini tootev enterohemorraagiline koli-bakter. Haiguspuhangu tekkimise täpsed asjaolud on selgitamisel.

Eestis on enterohemorraagiline koli-bakteri nakkus harva esinev nakkushaigus. Terviseameti andmetel registreeriti möödunud aastal viis haigusjuhtu, 2009.a — neli, 2008.a — kolm juhtu. Tänavu ei ole registreeritud ühtegi enterohemorraagilise koli-bakteri poolt põhjustatud haigestumist.

Teadaolevalt levib haigusttekitav koli-bakter saastunud toidu või veega. Sagedamini levib haigustekitaja mittepastöriseeritud piima, ebapiisavalt kuumtöödeldud liha, idude, rohelise salati ja muude köögiviljadega. Hügieeninõuete mittetäitmisel võib nakatuda ka haige poolt saastatud pindadega või esemetega kokku puutumisel.

Escherichia coli-nakkuse inkubatsiooniperiood kestab 3-8 päeva. Nakatuda võib väga väikese haigustekitaja hulgaga kokku puutudes. Escherichia coli-nakkuse haigusnähud varieeruvad kõhuvalust ja verisest kõhulahtisusest kuni hemolüütilise ureemia sündroomini (HUS), mida iseloomustab äge neerupuudulikkus ja närvisüsteemi haigusnähud. HUS kujuneb tavaliselt ühe nädala jooksul pärast kõhulahtisuse teket umbes kaheksal protsendil haigetest (alla 5.a lastel ja vanemaealistel inimestel). Harvadel juhtudel võib haigus lõppeda surmaga.

Koli-bakteri nakkuse vältimiseks tuleb korralikult pesta juur- ja puuvilju jooksva veega, liha korralikult läbi küpsetada vähemalt 70-kraadi juures. Toitu valmistades tuleb puhtana hoida tööpinnad ja töövahendid, vältida ristsaastumist ehk toored toiduained, eriti liha, tuleb hoida eraldi valmistoitudest. Valmistoitu ei tohi pikka aega hoida soojas, vaid külmkapis ja sealgi mitte üle 1-2 päeva. Tõhus ennetusmeede on käte pesemine pärast tualeti kasutamist ja enne sööki.