“Rahvusooperi juhid teavad, et unistada on tore, kuid seejuures on kasulik säilitada kontakt maapinnaga,” kirjutas Klas, vahendab ETV24.

“Seepärast tahame unistused laiemast lavast ja muusikaetenduste jaoks sobiva akustikaga saalist realiseerida saalikompleksi juurdeehitamisega olemasoleva hoone Pärnu maantee poolsele küljele.”

Klas nentis, et see tähendaks rahva hulgas “taksopeatajana” tuntud monumendi teisaldamist. “Kuid usun, et see ei kujuneks sugugi nii valuliseks kui oli pronkssõduri teisaldamine Tõnismäelt,” lisas ta.

Klasi sõnul tähendaks rahvusooperi Estonia uus saalikompleks kaasaegset universaalsaali, mis sobiks nii etendustegevuseks kui ka erinevate kontsertide korraldamiseks. Tema arvates on sellel variandil palju plusse.

“Esiteks, sajandi jooksul püsinud koht kesklinnas jääb samaks,” kirjutas dirigent. “Tallinna tsentrumis ja seda määratlevates detailplaanides pole praegu võtta sedavõrd suurt krunti, mida nõuaks täiesti uue ooperimaja ehitus. Kuid ma ei tea ühtki rahvusooperit maailmas, mille hoone asuks äärelinnas.”

Dirigent pidas oluliseks, et saalikompleks maksaks mitu korda vähem kui täiesti uus teater.

“See integreeruks hästi olemasoleva hoonestusega ja koos kõrvalasuva draamateatriga moodustaks kultuurikeskuse, mida võiks funktsionaalsuselt kõrvutada Lincoln Centre’iga New Yorgis,” märkis Klas.