“Olen veendunud, et Eesti inimesed teeksid hea valiku,” ütles riigikogu esimees Ene Ergma Delfile. Ergma on arvamusel, et Eesti võiks minna üle Soome süsteemile, kus president valitakse otsevalimistel.

“Kuid selleks peab olema poliitilist tahet,” ütles Ergma ja lisas, et otsevalimine suurendaks ka inimeste huvi poliitika vastu.

Debatti pole

Ergma meenutas, et eelmistel valimistel toimus erinevate presidendikandidaatide vahel küllalt vilgas arutelu, kuid nüüd debatt puudub. “Ma ei näe tõsist debatti ja vaevalt see tekibki, sest valimisteni on jäänud loetud päevad,” nentis Ergma.

Kui 2006. aasta presidendivalimiste ajal räägiti palju sellest, et parteidistsipliin on tugevam kui saadikute südametunnistus, siis nüüd on viidatud sellele, et fraktsioonides võib olla liikmeid, kes oma erakonnale truudust murravad.

Ergma sõnul on iga riigikogu liige vaba oma valikut tegema ja seda loomulikult ka isikuvalimistel. “Kas siin mõjutab parteidistsipliin või südametunnistus, seda ma ei oska öelda,” ütles ta. “2006. aastal oli parteidistsipliin tugev.”

Kas seekord jääb peale parteidistsipliin või südametunnistus näitavad Ergma sõnul kümne päeva pärast riigikogus toimuvad presidendivalimised.