Ergma mainis, et näituse avamise päev langeb kokku Tallinna ettevõtluspäevaga.

"See kokkulangevus on väga sümboolne, sest kui Eesti kosmosevaldkonna töögrupp 2006. aastal alustas oma tegevust, siis oli selle põhieesmärgiks just uute võimaluste loomine, näiteks see kuidas Eesti majandus võib saada kasu satelliitidelt saadavatest andmetest," vahendas riigikogu pressiteenistus Ergma sõnu.

Kosmosetehnoloogiatel põhineb kümneid tuhandeid rakendusi, mida saab kasutada side-, transpordi-, keskkonna-, julgeoleku ja mitmetes teistes valdkondades. Näitusel on näha, kuidas kosmoseuuringud mõjutavad meie igapäevaelu ja millist kasu võivad ettevõtjad saada kosmoseuuringutest.

"„Euroopa Liidul on ees kaks ambitsioonikat programmi Galileo ja Kopernikus, neis programmides osaleb ka Eesti," rääkis Ergma.

"Satelliitidelt saadavate andmete kasutamiseks on vaja osata neid töödelda, selleks alustaski Eesti Euroopa Kosmoseagentuuriga ühinemise protsessi. Tänavu maikuus saime näha selle protsessi üht resultaati - Euroopa Kosmoseagentuuri kanderaketilt VEGA 2 startis kosmosesse Eesti tudengite poolt loodud EST CUBE-1 ning Eestist sai 42. kosmoseriik," ütles Ergma.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar avaldas lootust, et täna avatud kosmosenäitus pakub huvi paljudele ja paneb mõtted liikuma. Ta tänas näituse Tallinna toomise eest Euroopa Komisjoni, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutust ja Tallinna Tehnikaülikooli.

"Kosmosenäituse avamist võib võtta kui ettevõtluspäeva stardipauku, millele järgneb tõeliselt sisukas ja eripalgeline programm, kus on üritusi kooliõpilastele, tudengitele, lihtsalt majandushuvilistele ning nii alustavatele kui ka kogenud ettevõtjatele," ütles Savisaar.

Linnapea tõdes, et Tallinn on ettevõtlike inimeste linn ja märkis, et ainuüksi selle aasta esimese kaheksa kuuga on loodud ligi 6700 erineva profiiliga uut äriühingut.

Interaktiivne kosmoseteemaline tasuta näitus European Space Expo on Vabaduse väljakul avatud 6. oktoobrini, tööpäevadel kella 9-19 ja nädalavahetusel 10-19.