Ergma ütles kohtumisel Prantsusmaa euroministri Claudie Haignere’iga, et Eestis on põhiseadusliku lepingu üle kavandatud hääletamine riigikogus.

Ta lisas riigikogu pressiteenistuse teatel, et Eestis toimus juba referendum koos sellele eelnenud väga aktiivse aruteluga seoses Euroopa Liitu astumisega. Referendumil oli nii kõrge osavõtu- kui ka toetusprotsent ning Ergma ei näinud vajadust uue rahvahääletuse järele.

Haignere märkis, et Prantsusmaal on plaanis viia Euroopa põhiseadusliku lepingu küsimuses läbi referendum. Ministri hinnangul kaasneb referendumi läbiviimisega kasulik arutelu.

Ergma tõstatas küsimuse vähemusrahvuste probleemi käsitlemisest OSCE Parlamentaarse Assamblee Edinburghi istungil suvel, kus Prantsusmaa delegaadid Eestile kahjulikul moel tegutsesid.

Ta rõhutas, et Eesti on täitnud kõik Kopenhaageni kriteeriumid ja seetõttu ei peaks Euroopa suured riigid minema kaasa Venemaa väljapressimiskampaaniaga.

Haignere selgitas, et tema soovib kuulata ära nii ühe kui ka teise poole seisukohad, diskussioon aitaks vältida Euroopa Liidu siseseid pingeid kodakondsuspoliitikas.

“Olen rääkinud teie riigi esindajatega, kes on selgitanud Eesti integratsioonipoliitika põhimõtteid. Mulle on jäänud mulje, et siin on kõik hästi,” ütles minister.

Spiiker ja minister rääkisid Lissaboni strateegiast, mille eesmärk on Euroopa konkurentsivõimelisemaks muuta. Ergma avaldas heameelt, et Prantsusmaal on noored väikeettevõtted maksustatud nullprotsendilise tulumaksuga, mis kindlasti loob soodsad tingimused nende arenemiseks.

Haignere selgitas soodustuste andmise ja sellekohaste otsuste langetamise süsteemi. Samas märkis eurominister, et Prantsuse ja Eesti suhetes on probleemiks ettevõtete tulumaks, mille kehtestamine vajaks läbipaistvust ja ühtseid reegleid.

Riigikogu aseesimees, reformierakondlane Rein Lang tutvustas Eesti majandussüsteemi.

“Kahjuks on jäänud kõlama müüt, et Eestis on ettevõtetel nullprotsendiline tulumaks. Tähelepanuta on jäänud fakt, et ettevõtte tulust ei maksustata ettevõttesse reinvesteeritud tulu,” rõhutas ta.

Prantsuse minister avaldas heameelt, et Eesti maksusüsteemiga seonduvaid asjaolusid selgitatakse sedavõrd, et need oleksid teistele riikidele üheselt arusaadavad.