“Erakonnad toetasid hea tahte memorandumit suhteliselt suure üksmeelega,” ütles presidendi pressinõunik Ester Šank BNS-ile. Ta lisas, et kohal olid kõigi riigikogu valimistel oma nimekirjaga osalevate erakondade esindajad, välja arvatud Iseseisvuspartei.

Memorandumiga väljendavad erinevad parteid, ühendused ja organisatsioonid valmisolekut välja töötada ühiskondlik kokkulepe, mis puudutab erinevaid valdkondi, näiteks sotsiaalteemat, haridust, teadust, arendustegevust, kohaliku võimu ja kodanikesektori suhteid riigivõimuga ning muud sellist.

Pressinõunik ütles, et järgnevalt esitavad erakonnad oma täiendused memorandumile, mille väljatöötamisel on juba osalenud paarkümmend kodanikuühendust ja ühiskondlikku organisatsiooni.

Riigipea hinnangul vajab kiire arengu läbinud Eesti ühiskond suuremat kindlustunnet tuleviku üle. Paljud kodanikuühendused on pidanud vajalikuks määratleda arenguprioriteedid detailsemalt ja ajakohasemalt, kui seda teeb üle kümne aasta tagasi kehtestatud põhiseadus, ning pikemaks kui valimistevaheliseks perioodiks. Poliitilistelt erakondadelt, kes on parlamenti pürgides valmis võtma vastutust ühiskonna ees, on presidendi sõnul põhjust oodata ka head tahet arendada Eestit senisest enam kogu meie rahva hüvanguks.

President Rüütel õhutas erakondi tõstma üldrahvalikud huvid kõrgemale päevapoliitilistest taotlustest ning ühinema hea tahte memorandumiga veel enne riigikogu valimisi. “Niisugune sõnum poliitikute koostöövalmidusest suurendaks nii valijate kui kogu ühiskonna turvatunnet ja võimaldaks parlamendi uue koosseisu sisulise töö kiiresti käivitada,” märkis ta.