"Teatasite 10. jaanuaril 2012 erakondade rahastamise järelevalve komisjonile, et seoses kaitsepolitseiameti poolt kaasa viidud erakonna tegevsekretäri arvutiga pole võimalik tähtajaks esitada IV kvartali liikmemaksude ja annetuste aruannet, millest järeldub, et erakonna majandusarvestuse andmed olid salvestatud ainult ühes arvutis," kirjutab komisjoni esimees Ardo Ojasalu 27. jaanuaril saadetud vastuses.

"Komisjon ei loe seda vabandavaks asjaoluks aruandekohustuse mittetäitmisel, kuna organisatsiooni juht on vastutav majandustegevusega seotud andmete ja dokumentatsiooni säilimise eest, millise tegevuse hulka kuulub ka andmete säilitamine dubleerituna."

Ojasalu teatab kirjas, et komisjon peab sellist olukorda lubamatuks ja palub asuda erakonna tegevjuhtkonnal täitma hoolsuskohustusest tulenevaid nõudeid. "Käesolevaga komisjon hoiatab, et järgmiste sarnaste aruandekohustuse esitamise rikkumiste korral pöördub komisjon politseiprefektuuri poole väärteomenetluse algatamiseks erakonnaseaduse paragrahvi 1217 alusel," seisab kirjas.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal kirjutas komisjonile 2. veebruari vastukirjas, et ta ei saa mitte kuidagi olla nõus kirjas tooduga ning peab ülimalt üleliigseks ähvarduse kasutamist Keskerakonna suhtes. "Loomulikult on meil kogu majandustegevusega seotud andmed ja mitte ainult majandustegevuse andmed dubleeritud. Võinuksime neid pidada kogu erakonna büroo arvutites, mälupulkadel jne, see ei oleks sel korral aidanud meil aruannet õigeaegselt esitada, sest ära võeti kõik erakonna büroo II korruse arvutid ja muud infokandjad. Oleksite võinud seda enne küsida või huvi tunda, kui hakata märgukirju koostama ja saatma," kirjutas Toobal.

"Loodan, et nüüd kui teile asjaolud teada, pöördute seesuguse kirjaga kaitsepolitseiameti ja prokuratuuri poole, kes seadis meile takistused aruande õigeaegsele esitamisele."

Saaga sai alguse sellest, kui Keskerakonna peasekretär kirjutas 10. jaanuaril komisjonile, et 6. jaanuaril 2012. a. kaitsepolitseiameti poolt Keskerakonna büroos läbiviidud läbiotsimise käigus võeti kaasa erakonna tegevsekretäri arvuti, mis sisaldas ka lähteandmeid Keskerakonna 2011. aasta IV kvartali annetuste ja liikmemaksude kogumise aruande koostamiseks.

Toobali kirja kohaselt ei ole seega Keskerakonnal võimalik esitada tähtaegselt erakondade rahastamise järelevalve komisjonile erakonna 2011. a. IV kvartali aruannet. "Teeme seda esimesel võimalusel pärast seda, kui kaitsepolitseiamet on Keskerakonnale tagastanud aruande koostamiseks vajalikke lähteandmeid sisaldava arvuti," lubas Toobal toona oma kirjas.