“Otsus erakonna lõpetamise kohta võeti vastu kongressil tänavu 12. juulil,” rääkis Libertas Eesti viimane esimees Jaan Laas BNS-ile. 6. septembril tehti vastav kandeavaldus ka äriregistrile, mis kinnitati 13. septembril. Erakond on hetkel staatuses “likvideerimisel”.

Laasi sõnul võeti erakonna likvideerimise otsus vastu, kuna osutus võimatuks konkureerida riigikogus esindatud erakondadega, kes saavad tegutsemiseks riigilt dotatsiooni. “See ei ole ainuüksi meie probleem, see puudutab kõiki riigikogus esindamata erakondi,” rääkis Laas, kelle hinnangul on kehtiv erakondade rahastamise ja liikmete nimekirjade pidamise süsteem ebademokraatlik.

Laasi sõnul kaaluti ka võimalikku ühinemist mõne teise erakonnaga, kuid see võimalus langes lõpuks siiski ära.

Partei asutati 1994. aasta 29. novembril Tallinnas ja kuni 2001. aasta veebruarini kandis see nime Eesti Sinine Erakond (ESE). Seejärel tegutses erakond kuni 2009. aastani Eesti Demokraatliku Partei nime all.

Mullu veebruaris võeti erakonna kongressil vastu uus põhikiri, millega uueks nimeks sai Libertas Eesti Erakond. Libertas EU on üle-euroopaline partei, mille eesmärk on uue, demokraatliku ja avatud Euroopa Liidu kujundamine. Libertase erakonnad on loodud Euroopa Liidu 11 riigis, kus nad tegutsevad küll iseseisvalt, kuid ühtsetel programmilistel alustel.

Libertas Eesti Erakond osales ka mullu juunis toimunud Euroopa Parlamendi valimistel kuueliikmelise nimekirjaga, mille esinumber oli ajakirjanik ja rahvuslane Jüri Estam.

Erakond on oma 16-aastase ajaloo jooksul pidanud mitmeid ühinemisläbirääkimisi, teiste hulgas Arengupartei, Isamaaliidu ja Eesti iseseisvusparteiga, mis kõik on ebaõnnestunud.