Eesti Ekspress kirjeldas täna kohtutoimikut mitme aasta taguse juhtumi kohta, kus endine Ida prefekti Aivar Otsalti politseinikest sõpruskond tegeles ebaseadusliku jahi ja kalapüügiga. Nendega sõbrustas ka suurärimees Neinar Seli, kes on praegu ametis Eesti olümpiakomitee presidendina ja juhib seega Eesti olümpialiikumist.

Küsimusele, kuidas artiklis avaldatud info valguses näib Seli sobivus EOK presidenina, vastas EOK asepresident Toomas Tõnise, et komitee presidendi valimiste ajal ütles Seli, et tunneb end õigena ega ole süüdi.

„Ma ei soovi seda pikemalt kommenteerida, aga tahan öelda seda, et selle perioodi jooksul, kui toimusid valimised, küsiti korduvalt Neinar Seli käest, kas ta tunneb ennast kuidagi kahtlustatavana või süüdlasena,“ ütles ta. „Tema vastus on see, et tunneb ennast puhtana, õigena, ta on üle kontrollitud ning talle on antud vastuseks, et ta ei ole süüdi. Ma rohkem seda teemat praegu ei kommenteeriks.“

EOK täitevkomitee liige Erich Teigamägi sõnul ei sisaldanud Ekspressi artikkel uut infot ja rääkis umbes viis aastat tagasi toimunud juhtumist, mida on meedias juba varem põhjalikult kajastatud.

„Tegu paistab olevat kohtutoimiku väljatrükiga või kirjeldusega sellest, mida keegi kuskil kellelegi ütles, ning mingit uut faktilist infot või avastust seal ei olnud, vähemalt Neinar Seli isikut puudutavalt küll mitte. Kohus on teinud oma otsuse ja nagu ma aru saan, Seli kohtu all ei olnud,“ sõnas Teigamägi. „Kirjeldatud juhtum oli toimunud ja avalikustatud mitu aastat enne EOK presidendivalimisi, see oli kõigile avalikult teada ning seega, kui see juhtum oleks pidanud kellegi arvamust mõjutama, siis enne valimisi, mitte täna. Toetasin Selit EOK presidendivalimistel ning ma ei leia, et peaksin tagantjärgi oma arvamust muutma.“

EOK täitevkomitee liige Jaan Toots sõnas, et ei soovi politseiga seotud asju kommenteerida. „Ma võin olümpiakomitee poolelt öelda seda, et mina hindan Seli spordi valguses. Ma tean, et ta on nii palju oma elust spordile pühendanud, väga palju tegelenud, olnud kolm koosseisu olümpiakomitees,“ ütles Toots. „Ta on spordimees, selles valguses ma võin öelda, et ta on õige mees õigel kohal. Aga selle (Eesti Ekspressi – toim.) artikli valguses ma ei kommenteeri seda asja kindlasti.“

Lõuna ringkonnaprokuratuur lõpetas Seli suhtes algatatud kriminaalasja padrunite ebaseadusliku laenutamise asjus 2009. aasta juunis. Kriminaalasja lõpetati avaliku menetlushuvi puudumise tõttu nn oportuniteedi põhimõttel. Lõpetamisega võttis Seli endale kohustuse tasuda riigituludesse 13 000 krooni.

Tartu maakohus tunnistas 2009. aasta juunis endise Ida politseiprefekti Aivar Otsalti ning Janek Pritsi, Eduard Vismanni, Margus Ootsingu, Aivo Filippovi, Veikko Vulfi, Arved Anti ja Margus Ratniku kokkuleppemenetluses süüdi omastamises. Raivo Kiisk tunnistati süüdi omastamisele kaasaaitamises. Kiisk ja Olle Savi tunnistati süüdi eraviisilises jälitustegevuses ning Otsalt jälitustegevusele kihutamises. Prits, Ootsing, Filippov, Vulf, Ratnik ja Anneli Naadel tunnistati süüdi loodusliku loomastiku kahjustamises ning Otsalt sellele kaasaaitamises.

Otsalt tunnistati süüdi ka tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ning lõhkeseadeldise olulise osa ja tsiviilkäibes keelatud tulirelva olulise osa ebaseaduslikus käitlemises. Kiisk tunnistati süüdi tulirelva, laskemoona ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises, Prits, Ootsing, Vulf, Naadel ja Filippov tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ning Ratnik tulirelva ebaseaduslikus käitlemises.